Huisarrest voor Venezolaanse oppositieleider

Leopoldo López werd in 2014 in de cel gezet, maar mag zijn straf thuis uitzitten wegens gezondheidsredenen.

Leopoldo Lopez, gekleed in het wit, wordt op 18 februari 2014 gearresteerd tijdens een demonstratie in de hoofdstad van Venezuela.
Leopoldo Lopez, gekleed in het wit, wordt op 18 februari 2014 gearresteerd tijdens een demonstratie in de hoofdstad van Venezuela. Foto Alejandro Cegarra/AP

De gevangenisstraf van de prominente Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López is zaterdag omgezet in huisarrest. De oppositieleider zat ruim drie jaar achter de tralies, maar mag wegens gezondheidsredenen en onregelmatigheden in zijn proces zijn straf thuis uitzitten, meldt persbureau AP op basis van de Hoge Raad in het land.

Met welke gezondheidsproblemen López kampt en welke onregelmatigheden er in zijn proces zijn, is niet bekendgemaakt. De president van de Hoge Raad noemt de omzetting van de straf een “humanitaire maatregel” die valt binnen de kaders van de wet.

López is inmiddels overgebracht naar zijn huis in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Daar sprak hij de toegestroomde menigte toe. Hij benadrukte in een een korte toespraak dat de protesten tegen de socialistische president Nicolas Maduro door moeten blijven gaan.

De 46-jarige Lopez zat sinds februari 2014 opgesloten in een militaire gevangenis. Hij moest een celstraf van 13 jaar en negen maanden uitzitten, omdat hij verantwoordelijk zou zijn geweest voor het opzetten van gewelddadige demonstraties waarbij in 2013 43 doden vielen.

Lees ook hoe de vrouw van López namens haar man een politieke strijd voert tegen Maduro: Tintori wil Venezuela redden

Bij de bekendmaking van de strafeis in 2014 braken er hevige gevechten uit voor de rechtbank. Sympathisanten van de in de Verenigde Staten opgeleide oppositieleider en aanhangers van Maduro gingen met elkaar op de vuist.

Crisis

Sinds anderhalf jaar verkeert Venezuela in een alsmaar grotere crisis. Door de dalende olieprijs, is de economie van het land ingestort. Er is extreme voedselschaarste, hevige inflatie en een voortdurend tekort aan medicijnen.

Lees meer over de situatie in Venezuela: Crisis in verarmd Venezuela escaleert

In het Zuid-Amerikaanse land vinden regelmatig massale demonstraties plaats tegen het regime van Maduro. Sinds april zijn er bij protesten negentig mensen om het leven gekomen.