Slowblog

G20: conceptakkoord over handel, nog niet over klimaat

Vrijdag is de jaarlijkse G20-top begonnen die dit jaar plaatsvindt in het Duitse Hamburg. De leiders van de negentien grote industrielanden en de Europese Unie (EU) ontmoeten elkaar daar om te praten over onder meer wereldhandel en klimaatverandering.

Teruglezen: bijeenkomst G20

We gaan het slowblog over de bijeenkomst van de G20 afsluiten. De tweede en tevens de laatste dag van de top stond vooral in het teken van rellen, vrijhandel en het klimaatakkoord. Wat waren vandaag de belangrijkste ontwikkelingen?

 • In de nacht van vrijdag op zaterdag escaleerde de boel in Hamburg. Anti-globalisten en anti-kapitalisten plunderden winkels en staken door de politie opgeworpen barricades in brand.
 • De leiders op de G20-top hebben een conceptakkoord bereikt op het gebied van handel.
 • Trump heeft op de G20-top 560 miljoen euro beloofd aan humanitaire hulp, waaronder 290 miljoen aan noodhulp voor landen die getroffen zijn door hongersnood.
 • Gedupeerden van de rellen tijdens de G20-top kunnen op een schadevergoeding rekenen. Dat zei Bondskanselier Angela Merkel zaterdag aan het einde van de G20-top in Hamburg.
 • G20-top voorbij, slotverklaring getekend

  De G20-top in Hamburg zit erop en volgens onze redacteur Michel Kerres is de top afgerond zonder dat er echt iets misliep:

  "De staats- en regeringsleiders van de G20 hebben hun eerste top met een onvoorspelbare Amerikaanse president afgerond met samenspraak, moeizame compromissen en zelfbewuste onenigheid, maar zonder grotere ongelukken."

  Een G20 eindigt met een slotverklaring die in principe door alle deelnemers wordt onderschreven en waarin de voornemens van de landen staan die samen goed zijn voor vier vijfde van het BBP van de wereld, driekwart van de wereldhandel en die samen tweederde van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

  Lees ook het artikel van Michel Kerres die de afgelopen twee dagen op de G20-top doorbracht: De vrijhandel is gered – nou ja, voorlopig

  Merkel: schadevergoeding voor slachtoffers rellen

  Gedupeerden van de rellen tijdens de G20-top kunnen op een schadevergoeding rekenen. Dat zei Bondskanselier Angela Merkel zaterdag aan het einde van de G20-top in Hamburg.

  Ze noemde daarbij geen concrete bedragen. Onderzoek moet eerst uitwijzen wie en in welke mate gedupeerd is geraakt.

  Het grootkapitaal is nog niet langs geweest, maar vooruit, alle kleine beetjes helpen #Hamburg #G20Hooligans #ExAuto pic.twitter.com/dZK7HJFlba

  — Juurd Eijsvoogel (@JuurdEijsvoogel) 8 juli 2017

  De afgelopen nacht liep de situatie in Hamburg volledig uit de hand. Anti-globalisten en anti-kapitalisten plunderden winkels en staken door de politie opgeworpen barricades in brand.

  Trump belooft extra humanitaire hulp

  Trump heeft op de G20-top 560 miljoen euro beloofd aan humanitaire hulp, waaronder 290 miljoen aan noodhulp voor landen die getroffen zijn door hongersnood. De directeur van het VN-Wereldvoedselprogramma WFP zei dat tegen persbureau Reuters. Volgens directeur David Beasly dreigt de grootste humanitaire crisis sinds WOII zich te voltrekken en sterven komende maanden honderdduizenden kinderen als er niet meer fondsen beschikbaar komen.

  Volgens het WFP heeft de organisatie slechts een derde van het benodigde geld binnen om landen als Nigeria, Uganda, Somalië en Jemen te helpen. Door oorlogen en andere crisissen hebben dit jaar 109 miljoen mensen voedselhulp nodig, tegen 80 miljoen vorig jaar.

  Ivanka neemt plaats van Trump in aan tafel

  Ivanka Trump ging tijdens een werksessie van de G20-leiders zaterdag tijdelijk op haar vaders plek zitten toen president Trump voor een bilaterale afspraak de vergaderzaal verliet. Op foto’s is te zien hoe Ivanka tussen de Chinese president Xi Jinping en de Britse premier Theresa May in zit.

  Het is zeer ongebruikelijk dat familieleden het staatshoofd of een regeringsleider vervangen, zelfs al is Ivanka adviseur van haar vader. G20-leiders kunnen stafmedewerkers meebrengen, die hen tijdelijk kunnen vervangen. Melania Trump liep op een zeker moment overigens ook de zaal in om bij de Amerikaanse delegatie te gaan staan. Ook dat is nogal ongewoon.

  Duizenden demonstranten op de been

  Vanmorgen vroeg was het na een zeer onrustige nacht in Hamburg redelijk stil, maar inmiddels hebben de demonstranten zich weer massaal verzameld op de Deichtorplatz. Volgens de politie zijn er zo'n 15.000 man bij elkaar gekomen om de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20' te gaan lopen.

  De politie houdt volgens het Duitse persbureau DPA na vannacht rekening met een escalatie van geweld. Afgelopen nacht liep het uit op plunderingen en vernielingen in de stad. De demonstranten zullen lopen naar de Millerntorplatz.

  Foto Ronald Wittek/EPA

  Conceptakkoord over handel

  De leiders op de G20-top hebben een conceptakkoord bereikt op het gebied van handel. Volgens persbureau AP zijn de industrielanden overeengekomen om hun binnenlandse markten in principe open te houden voor buitenlandse handelspartners. Wel moeten eventuele handelsakkoorden gunstig uitpakken voor alle bij dat akkoord betrokken partijen. Ook kunnen landen nog altijd bepaalde protectiemaatregelen nemen om de eigen economie te beschermen.

  De landen erkennen dat er "legale manieren zijn" om "oneerlijke handel aan te pakken", zo tekent AP op uit de mond van EU-functionarissen die liever anoniem blijven omdat er nog aan de tekst gewerkt wordt. Daarnaast zal in het akkoord de bekende retoriek over het verwerpen van algeheel protectionisme en het weren van concurrentie van landen met oneerlijke importtarieven.

  De laatste tijd klonk er op het wereldtoneel steeds meer sterke retoriek van leiders die hun economieën willen beschermen. In zijn inauguratiespeech beloofde de Amerikaanse president Donald Trump nog dat het nieuwe credo "America first" zou zijn en dat onder meer de in zijn ogen oneerlijke concurrentie met China zou worden aangepakt.

  Op het gebied van klimaat is er nog geen akkoord gesloten tussen de leiders op de G20-top.

  Paus Franciscus: "G20 baart mij zorgen"

  Paus Franciscus heeft in een interview met de Italiaanse krant la Repubblica zijn zorgen uitgesproken over mogelijke allianties die op de G20-top worden gesloten en die de positie van vluchtelingen kunnen raken. De geestelijke waarschuwt voor "zeer gevaarlijke allianties tussen buitenlandse machten" die er een "ander wereldbeeld" op nahouden dan hijzelf. "Landen zoals Amerika en Rusland, China en Noord-Korea, [en mensen als, red.] Poetin en Assad in de oorlog in Syrië."

  Van paus Franciscus is bekend dat hij zich inzet voor de armen en kanslozen in de wereld. Hij zet zich ook sterk in voor vluchtelingen die vanwege oorlog in het thuisland elders een onderkomen zoeken. Volgens de paus spelen er verschillende belangen die "de armen, zwakken, gemarginaliseerden en uitgeslotenen" tegenover "hen die de komst van migranten vrezen" plaatsen.

  Eerder nog riep de paus op om migranten niet als criminelen te beschouwen.

  Bondskanselier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron hebben zich zaterdag nogmaals het belang van het uitvoeren van het Minsk II-akkoord benadrukt. Op de G20-top spraken ze over de situatie Oost-Oekraïne.

  Nog weinig vroege protesten

  NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel loopt op deze zaterdagochtend door de verlaten Hamburgse straten. Vrijdag begonnen de protesten al vanaf 7.00 uur maar de demonstranten lijken na een onrustige nacht hun bed te verkiezen boven een nieuwe protestgolf:

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Vrijdagavond zag het er zo uit op dit kruispunt in het Hamburgse Schanzenviertel, en nu... https://t.co/VFLLPWl4TM
  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..en nu zo - geen kip op straat, pas diep in de nacht wist politie rust te herstellen https://t.co/XTTrqQrK0U
  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel 7u50: De opruimwerkzaamheden in volle gang, de ochtend nadat rellen Hamburgs Schanzenviertel deden branden https://t.co/QAkuRUTeha

  De geplunderde supermarkt ligt er bij het ontwaken ontredderd en compleet leeggeroofd bij:

  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Geplunderde supermarkt in Hamburgs Schanzenviertel https://t.co/NY1OeGTB72
  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel De eerste twee mensen die ik aanspreek in het gehavende Schanzenviertel in Hamburg zeggen: Schande! Ze doelen niet op de plundering...
  Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel ..op de brandstichting en het geweld van gisteravond, maar op het feit dat de G20 on hun stad wordt gehouden

  Hamburg zag zwart van de rook

  Meer nog dan wat er op de conferentie besproken is, ging het vrijdag over branden, rellen en andere confrontaties tussen demonstranten en politie in Hamburg. De stad zag letterlijk zwart van de rook, schrijft NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel:

  "Terwijl bondskanselier Merkel vrijdagavond de staatshoofden en regeringsleiders van de G20 onthaalde op een concert in de Elbphilharmonie, speelden zich gewelddadige en chaotische taferelen af in de binnenstad en andere buurten."

  Lees ook: Hamburg ziet zwart van rook

  De nacht in Hamburg in beeld

  De nacht in Hamburg verliep behoorlijk onrustig. Een korte weergave van de gebeurtenissen in beeld:

  Foto Christof Stache/AFP

  Foto Christof Stache/AFP

  Een gewonde man moet mee in de ambulance. Foto Pawel Kopczynski/Reuters

  Foto Christof Stache/AFP

  Foto Bodo Marks/AP

  Rellen in Hamburg lopen uit de hand

  De afgelopen nacht is de situatie in Hamburg volledig geëscaleerd. Anti-globalisten en anti-kapitalisten plunderden winkels en staken door de politie opgeworpen barricades in brand. Vooral in de wijk Schanzenviertel was het onrustig toen zo'n 500 betogers een supermarkt binnenvielen.

  De afgelopen twee dagen zijn in totaal al bijna 200 agenten gewond geraakt als gevolg van de ongeregeldheden. Negentien actievoerders werden gearresteerd, tientallen anderen afgevoerd.

  De geplunderde supermarkt. Foto Axel Heimken/AP

  Dag twee van de G20-top in Hamburg

  Welkom in dit slowblog over de ontwikkelingen op en rond de G20-top in Hamburg. De leiders van de wereldwijd twintig grootste industrielanden komen samen om te praten over onder meer wereldhandel en het klimaatprobleem.

  De afgelopen dagen was het flink onrustig in Hamburg. Honderden demonstranten plunderden winkels en zochten de confrontatie met de politie. Auto's, barricades en verschillende andere zaken werden in brand gestoken. De politie verrichte tientallen arrestaties.

  Tevens was het vrijdag de dag waarop Donald Trump en Vladimir Poetin elkaar eindelijk voor het eerst de hand schudden. De twee presidenten zouden aanvankelijk een half uur met elkaar spreken, maar die ontmoeting duurde uiteindelijk 2,5 uur.

  Lees hier terug wat er vrijdag in Hamburg gebeurde: Trump bevraagt Poetin over inmenging verkiezingen