Den Haag wil af van aandelen Eneco

Energiebedrijf De gemeente Den Haag wil haar belang van 16,6 procent in Eneco verkopen. Eerder besloot ook Rotterdam zijn aandelen te verkopen.

De gemeente Den Haag wil zijn belang in energiebedrijf Eneco verkopen. Dat schrijft het gemeentebestuur vrijdag in een brief aan de gemeenteraad. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het besluit.

Den Haag is met een belang van 16,55 procent de op-een-na-grootste aandeelhouder in Eneco. Gemeente Rotterdam, met 31,69 procent van de aandelen, besloot al eerder zijn aandelen in de verkoop te doen.

Het energiebedrijf is in handen van in totaal 53 Nederlandse gemeenten. Alle aandeelhouders moeten voor 31 oktober 2017 een besluit nemen of ze hun belang willen houden in Eneco. Als een meerderheid van de aandeelhouders vervolgens vóór een verkoop is, dan wordt Eneco na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 definitief in de etalage gezet.

Eneco verloor in januari een jarenlang slepende rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Het verzette zich, net zoals het Zeeuwse energiebedrijf Delta, tegen de splitsing van zijn activiteiten. Sinds 1 februari opereert netwerkbedrijf Stedin, dat energie levert aan klanten, los van energieleverancier Eneco.

De gemeente Den Haag betwijfelt of het aandeelhouderschap de publieke belangen nog dient. Ook met het oog op de energietransitie is het volgens het gemeentebestuur niet strikt noodzakelijk aandeelhouder te blijven.

In een bijgevoegd consultatiedocument schat de aandeelhouderscommissie (AHC) van Eneco dat het bedrijf tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro waard is: ongeveer 500 tot 580 euro per aandeel. De AHC beklemtoont dat dit een ruwe schatting is en dat „het de vraag is of dit de waarde is die beleggers en kopers bereid zijn te betalen voor de onderneming.”