Boeken

Schrijvers Atlas staken na vertrek uitgever

Uit „liefde voor de literatuur en de uitgeverij” leggen schrijvers van uitgeverij Atlas Contact de pen neer. Met deze woorden sluiten Geert Mak, Adriaan van Dis, Hanna Bervoets, Dick Swaab, Oek de Jong, H.M. van den Brink, Nico Dijkshoorn en nog ruim veertig auteurs een petitie af, gericht aan Wiet de Bruijn, directeur van VBK, het moederconcern van Atlas Contact.

Ze zeggen niet meer voor VBK te schrijven tot ze opheldering krijgen over het woensdag aangekondigde vertrek van directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm en de toekomst van de uitgeverij. Aan dat onverwachte vertrek lag een conflict over de koers ten grondslag. Wat die volgens de VBK-directie moet zijn, is niet naar buiten gebracht. Van der Pluijm gaat naar concurrent Das Mag.

De auteurs: „Wij vrezen dat de belangen van uitgeversgroep VBK niet stroken met de waarden van uitgeverij Atlas Contact.” Donderdag kregen auteurs van Atlas Contact al aanbiedingen van andere uitgeverijen. Desgevraagd laten sommigen weten dat ze overwegen over te stappen. In het verleden zijn dergelijke situaties wel eens serieus geworden. In 2005 liep L.J. Veen leeg toen uitgever Marie-Anne van Wijnen bij Nieuw Amsterdam begon.

De Bruijn heeft na de petitie de schrijvers van Atlas Contact in een mail zijn „verontschuldigingen” aangeboden „voor de manier waarop er is gecommuniceerd en voor de onrust die is ontstaan rondom het vertrek” van Van der Pluijm. Met de brief wil hij aangeven „dat er niets verandert aan de autonomie en koers van de uitgeverij".