In beeld

Op de vlucht voor IS in Marawi

Nu het kalifaat uiteen valt in Irak en Syrië lijkt IS het strijdtoneel te verplaatsen naar de regio Zuidoost-Azië. Dat is te zien in Marawi in de Filippijnen, waar al honderden doden vielen in de strijd tussen leger en jihadi’s van de aan IS gelieerde groep Maute. Volgens de Filippijnse regering zijn 349.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Let op: deze serie bevat schokkende beelden.
Militairen rijden door een straat in Marawi, op het eiland Mindanao op de Filipijnen. Het Filipijnse leger heeft al meer dan drie weken heftige gevechten met honderden militanten die toegewijd zijn aan Islamitische Staat. De gevechten begonnen op 23 mei, toen een militaire operatie om leider Isnilon Hapilon van de extremistische groep Abu Sayyaf te vangen, mislukte.
Noel Celis/AFP
Filipijnse militairen redden mensen die vast zijn komen te zitten door de gevechten tussen militanten en strijdkrachten van de overheid. Minstens 104 militanten, burgers en militairen zouden zijn omgekomen in de gevechten.
Francis R. Malasig/EPA
Rookwolken hangen in de lucht na bombardementen door de Filipijnse luchtmacht op gebieden waar militanten zich zouden ophouden.
Noel Celis/AFP
Filipijnse militairen brengen geredde kinderen naar een veilige plaats.
Ted Aljibe/AFP/PA
De 5-jarige Johainah Nasrodeng houdt haar notitieboek vast voor de start van de les in een klaslokaal dat is opgezet voor geëvacueerde kinderen. Sommige kinderen zijn samen met hun ouders te voet gevlucht. Ze moesten acht uur lopen van Marawi naar Pantar. Zo'n tweeduizend burgers zaten volgens de overheid twee weken vast in gebieden die gedomineerd worden door militanten.
Noel Celis/AFP
Filipijnse mensen die vastzitten in de gevechten tussen militanten en strijdkrachten van de overheid worden geëscorteerd door militairen. Meer dan honderd dorpelingen wisten op 3 juni 2017 te ontsnappen.
Francis R. Malasig/EPA
Kinderen spelen onder een tafel in een basketbalcentrum dat is omgebouwd tot evacuatiecentrum voor mensen die uit Marawi komen.
Noel Celis/AFP
Een Filipijnse soldaat staat bij de deur van een huis. Ondertussen zetten strijdkrachten van de overheid de aanval op militantengroep Maute voort.
Jorge Silva/Reuters
Ontheemde kinderen spelen in de regen bij een evacuatiecentrum.
Jorge Silva/Reuters
Een militair kruipt door een gat in een deur. Het gat sloeg hij erin tijdens een operatie tegen militanten in Marawi waarbij huizen werden gecontroleerd. Met tunnels die bestand zijn tegen bommen, anti-tank-wapens verstopt in moskeeën en menselijke schilden blijken de militanten een sterkere tegenstander dan werd verwacht.
Noel Celis/AFP
Het lichaam van de 15-jarige Abdillah Masid wordt omgeven door zijn familie in de Camp Ranao Moskee in Marawi. Abdilla overleed nadat een verdwaalde kogel zijn nek raakte tijdens een middaggebed in de moskee.
Noel Celis/AFP
Een Filipijnse militair loopt met een machinegeweer. Hij begeleidt de verplaatsing van een vrachtwagen waarin lichamen liggen van slachtoffers die omkwamen bij gevechten in Marawi.
Jorge Silva/Reuters
Een geëvacueerde baby slaapt onder een muskietennet in een evacuatiecentrum buiten Marawi.
Jorge Silva/Reuters
Een ontheemd kind staat bij de deur van de tent van haar familie in een evacuatiecentrum buiten de stad.
Jorge Silva/Reuters