Brieven

De val van nederland tennisland

KNLTB, steek hand in eigen boezem!

Foto iStock

In het artikel over de problemen in het Nederlandse tennis (De val van Nederland tennisland, 1/7) heb ik belangrijke oorzaken van het gebrek aan toptalent gemist.

De tennisbond KNLTB blijkt niet in staat om een behoorlijke jeugdcompetitie in te richten. Talentvolle jeugd wordt vanaf 12 jaar gedwongen om bij de senioren te spelen om tegenstand te krijgen. De jeugdcompetitie winnen leidt niet tot promotie. De DSS-rating is bepalend voor de indeling van de teams, maar geeft onvoldoende beeld van het spelniveau. Om tennis aantrekkelijker te maken dient er ieder weekend gespeeld te worden en niet maar twee keer zeven weken per jaar.

Tweede probleem is de opbouw van de jeugdranglijst. In het Winter Jeugd Circuit en tijdens de Jeugdranglijsttoernooien kunnen punten behaald worden. Deze toernooien worden georganiseerd in de schoolvakanties tot de tweede week van augustus waarin het NJK gespeeld wordt. Geen vakantie in de zomer dus. Organiseer een wedstrijdschema tijdens het schooljaar!

Tot slot het gebrek aan spelleiding tijdens de toernooien. Punten stelen is eenvoudig en wangedrag blijft ongestraft. Gevolg is dat niet de beste, maar de brutaalste tennissers de ranglijsten domineren.