Economische grootmachten

Trump bevraagt Poetin over inmenging verkiezingen

Vrijdag begint de jaarlijkse G20-top in het Duitse Hamburg. De leiders van de negentien grote industrielanden en de Europese Unie (EU) ontmoeten elkaar daar om te praten over onder meer wereldhandel en klimaatverandering. Bovendien zullen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin elkaar voor het eerst ontmoeten.

De belangrijkste punten van de eerste G20-dag

Aan het einde van de eerste dag van de G20-top in Hamburg de belangrijkste gebeurtenissen op een rij:

  • Het onbetwiste hoogtepunt van de dag was de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin. De twee staatshoofden hadden elkaar nog nooit eerder in levenden lijve ontmoet. Ze spraken elkaar tweeënhalf uur, twee uur langer dan gepland. Trump zei tegen Poetin dat het "een eer" was hem te ontmoeten. Maar hij vroeg Poetin ook naar de vermeende Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Poetin ontkende. Verder bespraken Trump en Poetin onder andere cyberveiligheid en de oorlog in Oekraïne.
  • Na de ontmoeting tussen Trump en Poetin maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bekend dat Rusland en de VS het eens zijn geworden over een wapenstilstand in het zuidwesten van Syrië. Die overeenkomst, waaraan ook Jordanië meedoet, moet ervoor zorgen dat de veiligheidssituatie in het grensgebied tussen Syrië en Jordanië wordt verbeterd.
  • De Duitse president Angela Merkel opende de top door te zeggen dat het belangrijk is dat wereldleiders compromissen met elkaar sluiten. "We zijn allemaal bekend met de wereldwijde uitdagingen van het moment. We weten allemaal dat de tijd dringt. De enige manier om tot oplossingen te komen is door compromissen te sluiten." Merkel doelde vooral op oplossingen voor de klimaatkwestie. Dat is een belangrijk discussiepunt met de VS, die onlangs besloten uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.
  • Net als donderdag was het vrijdag onrustig in de straten van Hamburg. Op diverse plaatsen stonden anti-G20-demonstranten tegenover de oproerpolitie. De agenten kregen stenen en flessen naar zich toegeslingerd en reageerden met waterkanonnen. Actievoerders staken ook auto's in brand en blokkeerden wegen. Minstens zeventig demonstranten werden opgepakt, net als 22 duikers van Greenpeace die probeerden de Elbe over te zwemmen naar het bewaakte gebied waar de top plaats vindt. Bijna tweehonderd agenten raakten gewond bij de ongeregeldheden. Elf demonstranten raakten zwaar gewond toen een muur waarop zij zaten instortte.

G20-leiders wonen concert bij

Het avondprogramma van de eerste dag van de G20-top bestaat uit een klassiek concert in de Elbphilharmonie. De staatshoofden luisteren daar naar de Negende Symfonie van Beethoven, het Europese volkslied. Met enige vertraging ging het concert iets na acht uur van start.

Bij de Elbphilharmonie stond een grote politiemacht om te voorkomen dat demonstranten het concertgebouw binnen zouden dringen. Veel actievoerders waren echter al naar huis - slechts een klein deel bleef achter. Die mensen werden weggehaald door ME'ers.

Wie niet zelfstandig opstaat wordt hardhandig weggesleept door ME pic.twitter.com/4TV7SMM9Rg

— Hanneke_vh (@Hanneke_vh) 7 juli 2017

De Hamburgse politie liet na aanvang van het concert weten dat de wegversperringen die de demonstranten in de buurt van het concertgebouw hadden opgeworpen, verwijderd waren. Eerder had het korps via Twitter "vreedzame actievoerders" opgeroepen weg te gaan van plekken waar relschoppers het opnamen tegen de politie.

Twitter avatar PolizeiHamburg Polizei Hamburg We ask peaceful protesters explicetly to distance themselves from rioters and to leave riot areas immediately.… https://t.co/v7iINZg332

May bespreekt Noord-Korea met Xi

De Britse premier Theresa May heeft de Chinese president Xi Jinping verzocht meer druk uit te oefenen op Noord-Korea. May en Xi hadden op de G20-top in Hamburg vrijdag een onderhoud van een half uur. Dat meldt The Guardian.

China is het enige land ter wereld dat normale diplomatieke betrekkingen heeft met Noord-Korea. Omdat er veel handel plaatsvindt tussen beide staten, kan China als het dat wil de Noord-Koreanen hard treffen met handelsmaatregelen.

May had het verder met Xi over een "gouden tijdperk" in de relatie tussen China en Groot-Brittannië. Volgens een Britse regeringsofficial zei Xi dat Chinese investeringen in Groot-Brittannië sinds de Brexit zijn toegenomen, en noemde de president dat een teken dat de Chinezen vertrouwen hebben in het land. May benadrukte dat ze geïnteresseerd is in handelsverdragen met onder meer China.

Op stap met een G20-activist...

Onze correspondent Juurd Eijsvogel ging een dag op pad met de G20-activist Amler (33) in Hamburg:

"De landen van de G20 zijn deel van het probleem van onrechtvaardigheid waarmee de wereld kampt. De G20 moet opgeheven worden, de onderwerpen waarover ze spreken horen thuis bij de Verenigde Naties."

Lees de reportage van onze correspondent G20-activist: ‘Het is geen legitiem forum’

Trump besprak vermeende Russische inmenging in verkiezingen met Poetin

Trump heeft tijdens zijn overleg met Poetin gesproken over de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een persconferentie vrijdagavond.

"Ze hadden een uitvoerig gesprek over het onderwerp. De president heeft Poetin meer dan eens gevraagd over Russische inmenging. Poetin ontkende deze aantijgingen, zoals hij in het verleden al vaker heeft gedaan."

Poetin op zijn beurt zou gevraagd hebben naar bewijs dat Rusland daadwerkelijk zich bemoeid zou hebben met de Amerikaanse verkiezingen.

Ook zouden Trump en Poetin hun vergadering eigenlijk nog niet hebben willen beëindigen, ook al waren ze al veel langer in gesprek dan gepland. Volgens Tillerson moest First Lady Melania Trump, die inmiddels haar hotel heeft kunnen verlaten, erbij komen zodat de twee mannen hun overleg zouden afronden.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Trump en Poetin meer dan twee uur en een kwartier in gesprek

Poetin en Trump hebben tijdens hun overleg onder meer gesproken over de oorlog in Syrië en het conflict in Oekraïne. Dat heeft de Russische president tegen het Russische staatspersbureau TASS gezegd. In Syrië moet aankomende zondag een staakt-het-vuren ingaan. Ook hebben de twee mannen de bestrijding van terreur en cyberveiligheid besproken. Poetin:

"Ik heb een uitvoerig gesprek gehad met de Amerikaanse president. We hebben veel vraagstukken behandeld, inclusief Syrië en Oekraïne, en enkele andere onderwerpen."

De vergadering tussen Trump en Poetin zou in eerste instantie ongeveer een half uur tot veertig minuten duren, maar uiteindelijk hebben de twee leiders meer dan twee uur en een kwartier overlegd.

Ook verontschuldigde de Russische president zich dat hij zijn Japanse ambtsgenoot Abe een uur op hem heeft laten wachten.

Trump en Poetin voordat het overleg begon vrijdag. Foto Evan Vucci/AP

Zeventig demonstranten inmiddels opgepakt

Sinds donderdagavond zijn inmiddels zeventig demonstranten opgepakt. Vrijdagavond zijn de demonstraties weer verder geëscaleerd, meldt de Hamburgse politie. Ook zijn er volgens de Duitse brandweer elf demonstranten zwaargewond geraakt tijdens confrontaties met de politie.

Twitter avatar PolizeiHamburg Polizei Hamburg Wir haben seit Einsatzbeginn (gestern) inzwischen 70 Personen festgenommen und 15 Personen in Gewahrsam genommen.
#G20HAM17

Auto's zijn in brand gestoken met molotovcocktails en wegen zijn door activisten afgezet. Ook zijn inmiddels zo'n 160 agenten gewond geraakt sinds donderdagavond. Er is onder meer politie te paard ingezet.

Twitter avatar PolizeiHamburg Polizei Hamburg Am Baumwall wurde ein Rauchkörper zwischen berittene Einsatzkräfte geworfen.
#G20HAM17 https://t.co/FyLKRqR2rp

Ook werden er 22 duikers van Greenpeace opgepakt die probeerden de Elbe over te zwemmen naar de afgesloten zone waar de G20-top plaatsvindt.

Twitter avatar PolizeiHamburg Polizei Hamburg Greenpeace hat 22 Schwimmer in der Elbe abgesetzt, die in den gesperrten Bereich eingedrungen sind.Wir haben sie an Bord genommen.
#G20HAM17

Merkel heeft de rellen scherp veroordeeld:

"Ik heb begrip voor vreedzame demonstraties, maar gewelddadige demonstraties vormen een gevaar voor mensenlevens. Niet alleen voor de mensen zelf, maar ook voor agenten, andere veiligheidsdiensten en bewoners. Dat is onacceptabel.

Macron en Trudeau slaan handen ineen voor het klimaat

Trudeau en Macron schudden elkaar de hand vrijdag. Foto Ian Langsdon/AFP

De Franse president Emmanuel Macron en zijn Canadese ambtsgenoot Justin Trudeau gaan zich samen verder inzetten voor het klimaat. Dat zeiden de twee jonge leiders tijdens een G20-ontmoeting. Trudeau sprak over het belang van "gemeenschappelijke toewijding tot het akkoord van Parijs om klimaatverandering tegen te gaan".

Dit was volgens Macron nog belangrijker nu het akkoord "door anderen in twijfel wordt getrokken". Daarmee leek de Franse president te verwijzen naar de recente beslissing van Trump om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord. Als reactie zei Macron al eerder "make our planet great again", een variant op de leus van Trumps verkiezingscampagne .

Lees ook: Harde kritiek op Trumps exit Parijs-akkoord

Greenpeace voert actie voor het klimaat in Hamburg

Ook milieuorganisatie Greenpeace voert op het moment actie voor het klimaat in Hamburg. Voor de Elbphilharmonie, een concertzaal, ligt in het water een groot plastic beeld van de Amerikaanse president Trump, die als een huilende baby met een volle luier is afgebeeld. Ook heeft hij het verscheurde klimaatakkoord in zijn rechterhand. "Tijd voor verandering", staat onder het beeld.

Break: ‘World can’t wait for Trump to grow up’ – Greenpeace calls for G20 climate action https://t.co/Vszop1JBXV
via @greenpeace_de pic.twitter.com/5z308qoKl7

— Greenpeace PressDesk (@greenpeacepress) July 7, 2017

Eerder deze week waren er in Hamburg al andere opmerkelijke demonstraties. Zo liepen met klei ingesmeerde betogers als een grijs zombieleger woensdagmiddag door de straten van de stad.

Lees ook: Bizar zombieprotest bij G20 in Hamburg

Trump tegen Poetin: een eer om u te ontmoeten

Trump verwacht dat er "goede dingen" komen uit het overleg met Poetin. Dat zei de Amerikaanse president tijdens een G20-ontmoeting met Poetin vrijdag. Ook zei hij dat het een "eer" was om de Russische ambtsgenoot te ontmoeten.

"President Poetin en ik hebben verschillende zaken besproken, en het is goed verlopen. We kijken er naar uit dat goede dingen gaan gebeuren voor zowel Rusland als de Verenigde Staten. Het is een eer om u te ontmoeten."

Overigens zei Trump verder weinig over de inhoud van hun gesprek. Hij ging ook niet in op de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Eerder deze week zei Trump dat daarover nog veel onzeker is. Zowel Republikeinen als Democraten willen dat de Amerikaanse president het onderwerp aansnijdt bij de Rus.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Poetin zei op zijn beurt ook verheugd te zijn Trump te ontmoeten. Eerdere telefoongesprekken waren volgens de Russische president niet genoeg om belangrijke vraagstukken te bespreken.

"Ik hoop dat we grote internationale problemen bilateraal kunnen oplossen."

Trump wil nog steeds dat Mexico voor de muur gaat betalen

Trump en Nieto schudden elkaar de hand tijdens de G20-top in Hamburg vrijdag. Foto Saul Loeb

Trump wil "absoluut" dat Mexico betaalt voor de muur die hij tussen de Verenigde Staten en het land wil bouwen. Hij zei dat tijdens een ontmoeting met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto.

Beide landen staan op gespannen voet sinds Trump president is geworden. Naast zijn plannen voor een muur heeft hij gedreigd uit de Amerikaanse handelsovereenkomst NAFTA te stappen. Toch noemde Trump de Mexicaanse president vrijdag "een vriend".

'Ook Nederlanders gearresteerd in Hamburg'

De Duitse politie heeft donderdag tijdens rellen in Hamburg ook Nederlandse, Franse en Zwitserse demonstranten gearresteerd. Volgens de Duitse zender Die Welt gaat het om links-extremistische activisten. Hoeveel niet-Duitse activisten precies vastzitten, is niet bekend.

Een woordvoerder van de Hamburgse politie kan tegen NRC niet bevestigen of er inderdaad buitenlandse activisten gearresteerd zijn. Rond het middaguur stond het aantal arrestaties op 45. Over hun achtergrond kan de woordvoerder nog niets zeggen.

De Duitse politie hield eerder al activisten die onderweg waren naar Hamburg aan bij de grens en op het vliegveld. Ook zouden links-extremistische groepen in het geheim naar de stad afgereisd zijn.

Merkel: we moeten bereid zijn compromissen te sluiten

Merkel tijdens de opening van de G20 op vrijdag. Foto Patrik Stollarz/AFP

Merkel vindt dat wereldleiders bereid moeten zijn om compromissen te sluiten. Tijdens de opening van de G20-top op vrijdag zei ze dat dit nodig is om wereldproblematiek aan te pakken:

"We zijn allemaal bekend met de wereldwijde uitdagingen van het moment. We weten allemaal dat de tijd dringt. De enige manier om tot oplossingen te komen is door compromissen te sluiten."

Volgens Merkel is het G20-overleg niet alleen belangrijk om de wereldwijde handel te bespreken, maar ook om afspraken te maken om klimaatverandering tegen te gaan. Daarmee stipte ze een belangrijk discussiepunt met Trump aan.

Onlangs liet de Amerikaanse president weten dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stappen. Mede door dit besluit zei Merkel eerder deze week in een interview dat de wereld niet meer kan bouwen op het leiderschap van de VS.

Kanzlerin #Merkel eröffnet 1.#G20-Arbeitssitzung:Können Lösungen nur finden,wenn wir uns aufeinander zubewegen,ohne uns zu sehr zu verbiegen pic.twitter.com/ZRnUeRmEkE

— Steffen Seibert (@RegSprecher) July 7, 2017

G20-leiders op de foto

De G20-leiders hebben vrijdag geposeerd voor een eerste foto. De Duitse bondskanselier Angela Merkel valt met haar rode jasje op te midden van de groep voornamelijk mannelijke wereldleiders.

Wereldleiders tijdens de G20-top in Hamburg. Bij de G20 vergaderen twintig belangrijke economieën sinds 1999 ieder jaar over tal van zaken. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Honderden agenten uit andere deelstaten versterken Hamburg

Honderden agenten uit andere deelstaten komen de politie in Hamburg versterken. Onder meer uit het aangrenzende Schleswig-Holstein en Beieren zijn zo'n tweehonderd agenten onderweg.

De politie zei eerder al andere Duitse politie-eenheden om versterking te hebben gevraagd. Het aantal gewonde agenten is opgelopen tot 159. Ook zijn er tot nu toe 49 demonstranten opgepakt. Voor de G20-top zijn inmiddels 20.000 agenten op de been.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Hamburgse middenstand probeert met solidariteit zijn etalages te sparen https://t.co/SXec4R8Pdc

De Hamburgse politie deelde ook een foto van een gewonde agent, die met een katapult beschoten was:

Achter de schermen van de G20

De Duitse Bondregering heeft een kort filmpje op Facebook gezet met beelden achter de schermen van de G20. Daarop is onder meer te zien hoe Poetin en Trump elkaar de hand schudden, en hoe de Amerikaanse president Poetin een schouderklop geeft.

De camera volgt onder meer bondskanselier Angela Merkel. Ook is een warme omhelzing te zien tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Canadese president Justin Trudeau.

Bekijk hier het filmpje:

#G20-Retreat

Exklusive Perspektive! Nicht stören – aber alles im Blick haben, das ist die Arbeit der offiziellen Fotografen. Wir haben unserem Kollegen eine Videokamera auf seine Fotokamera gesetzt. Ganz besondere Einblicke in das informelle Treffen der #G20-Chefs, das so genannte „Retreat“: Exclusive perspective! We put a video camera on our foto colleague’s camera showing you very special insights into the informal meeting of G20, the so-called "retreat":

Geplaatst door Bundesregierung op vrijdag 7 juli 2017

Melania Trump kan haar hotel niet uit

Melania Trump kan haar hotel in Hamburg niet uit omdat het niet veilig genoeg is op straat. Daardoor wordt de First Lady verhinderd om het programma van de G20 bij te wonen. Een woordvoerder van Melania Trump zegt over de situatie: "We hebben uit veiligheidsoverwegingen van de politie geen toestemming gekregen om het hotel te verlaten."

Trump moet nu onder meer een rondvaart met andere partners van de G20-leiders missen. De First Lady schreef naar aanleiding van de protesten op Twitter dat ze "denkt aan iedereen die gewond is geraakt":

Twitter avatar FLOTUS Melania Trump Thinking of those hurt in #Hamburg protests. Hope everyone stay safe! #G20

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson kwam eerder vrijdag ook al in de problemen. Enkele honderden gemaskerde demonstranten blokkeerden de weg naar de G20-top, schrijft Die Welt. Kort daarna zei Tillerson een afspraak met de Duitse minister Sigmar Gabriel af. Het is niet zeker of dit ook kwam door de demonstraties.

Betogingen van vroeg tot laat

De demonstraties in Hamburg gaan door. Correspondent Juurd Eijsvogel is in Hamburg en concludeert:

"Hoewel van een veldslag geen sprake was, domineerden de gebeurtenissen het eerste nieuws over de top, meer dan de aankomst van de buitenlandse gasten."

Lees de reportage van onze correspondent: Betogingen van vroeg tot laat

De politie van Hamburg heeft andere politie-eenheden om versterking gevraagd. Een politiewoordvoerder zegt tegen AFP: "We zijn bezig met het verzoek om de druk op de opererende agenten te verlichten."

Trump en Poetin schudden de hand

Foto Carlos Barria/Reuters

Trump en Poetin hebben elkaar vrijdag in Hamburg voor het eerst de hand geschud. Hoewel er geen foto's van het moment zijn, heeft het Kremlin bevestigd dat de twee wereldleiders elkaar hebben ontmoet.

Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov zei dat ze "handen hebben geschud, en hebben afgesproken elkaar snel te spreken in een aparte vergadering". Daarin zal naar verwachting gesproken worden over de oorlog in Syrië, het conflict in Oekraïne en de gezamenlijke strijd tegen terrorisme.

Eerder op vrijdag zei Trump al dat hij uitkeek naar zijn ontmoeting met de Russische president:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I look forward to all meetings today with world leaders, including my meeting with Vladimir Putin. Much to discuss.
#G20Summit #USA🇺🇸

De Amerikaanse president staat bekend om de dominante manier waarop hij vaak handen schud

Brics willen een meer open wereldeconomie

Ondertussen hebben de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (oftewel de Brics) in de kantlijn van de grotere G20 een korte G5 gehad. In een gezamenlijk statement roepen zij op tot een "transparante, open en globale handelspolitiek". Ze vinden dat de opkomende economieën nog onvoldoende gehoord worden en meer betrokken kunnen worden bij de besluitvorming van financiële instellingen.

De Russische president Poetin sprak zich bij de ontmoeting uit tegen wereldwijde handelsbarrières. Financiële sancties hebben een negatief effect op het vertrouwen in de economie en doen deze meer kwaad dan goed, betoogt Poetin. De Brics hebben benadrukt dat ze zich tevens willen inzetten voor de implementatie van het Parijs-akkoord.

Demonstranten steken auto's in brand in woonwijk Hamburg

De protesten hebben ook de Hamburgse wijk Othmarschen bereikt. Het zogeheten Zwarte Blok slaat toe en steek gemaskerd auto's in brand:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Wat ze hier "Gewaltbereit" noemen: Zwarte Blok slaat toe in Hamburg, gemaskerd auto"s in brand steken https://t.co/ogWsHQRl8b

Wenn sich Hooliganismus einen politischen Deckmantel gibt. Das erschütterndste Video des Morgens! #G20 https://t.co/YsZ9hMF3hq

— Mathias Blumencron (@mtblumencron) July 7, 2017

In beeld: Merkel begroet wereldleiders

De verschillende wereldleiders zijn zojuist begroet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Een kort foto-overzicht:

Aantal gewonde agenten opgelopen tot 111

De Duitse politie heeft vrijdagochtend het aantal agenten dat donderdag gewond raakte bij schermutselingen met demonstranten opgelopen tot 111. Als gevolg van de ongeregeldheden zijn 29 demonstranten aangehouden, waarvan er vijftien in bewaring zijn gesteld.

Duitse autoriteiten verwachten dit weekend meer dan 100.000 demonstranten in de marge van de G20-top in Hamburg. Vrijdagochtend gingen de protesten vanaf 7 uur verder. De actievoerders proberen momenteel vooral om de toegangswegen tot het conferentiecentrum af te sluiten zodat wereldleiders niet bij de vergaderplek kunnen komen. In het gebied rond het Altona-station gooiden demonstranten molotovcocktails naar de politie en werden auto's in brand gestoken.

Juncker: gepaste reactie van EU als de VS tarieven heffen op Europees staal

Naast klimaatbeleid is handel een van de belangrijkste discussiepunten op de G20. Vlak voor de start sloten de Europese Unie een akkoord met Japan, onder meer over vrijhandel en samenwerking op terreinen als veiligheid en klimaat. Met de overeenkomst geeft de EU een signaal af richting Donald Trump. Vrijdag deed Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, daar nog een schepje boven op:

"Als de VS importtarieven gaat heffen op de invoering van Europees staat, zal Europa meteen en adequaat reageren."

Lees ook: EU sluit handelsverdrag met Japan - in stilte uit angst voor protest

President van de Europese Raad Donald Tusk daarentegen zegt aangenaam verrast te zijn door de woorden die Trump donderdag bij zijn bezoek aan Polen uitsprak over het belang van de NAVO. De Amerikaan liet weten dat zijn land "niet alleen met woorden maar ook met daden staat voor de gezamenlijke verdedigingsverplichting" die het transatlantische defensieverband met zich meebrengt.

"Ik heb verrassend diplomatieke woorden gehoord van de Amerikaanse president over de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa, onze gemeenschappelijke politieke traditie en de bereidheid om de hele Westerse gemeenschap te beschermen en verdedigen."

De ontmoeting tussen Trump en Poetin

De ontmoeting op de G20-top waar door velen het meest naar wordt uitgekeken, is die tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Donald Trump. De ogen zullen gericht zijn op wat ze zeggen, maar ook wat ze niet zeggen over elkaar. Donderdag nam Trump tijdens zijn bezoek aan Polen alvast een voorschot op de ontmoeting. Hij riep Rusland op om te stoppen met hun "destabiliserende gedrag" richting Oekraïne en andere landen. Ook zei hij dat het Kremlin de steun voor Syrië en Iran moet intrekken.

Vrijdag liet hij weten:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I look forward to all meetings today with world leaders, including my meeting with Vladimir Putin. Much to discuss.
#G20Summit #USA🇺🇸

Veel ogen zullen ook gericht zijn op de handafdruk tussen Poetin en Trump. Zo baarde de Franse president Emmanuel Macron enig opzien met de manier waarop hij de Amerikaan benaderde tijdens een NAVO-top in mei:

Donderdag bij het bezoek van de Amerikaanse president aan Polen negeerde presidentsvrouw Agata Kornhauser-Duda - onbewust - de uitgestoken hand van de Republikein.

Demonstraties Hamburg gaan verder

Werd er donderdag al stevig gedemonstreerd in Hamburg, vrijdag zijn de nieuwe protesten alweer vroeg begonnen. Volgens NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel proberen demonstranten al vanaf zeven uur de veiligheidszone van de G20-conferentie binnen te dringen, maar stuiten ze vooralsnog op een overmacht aan ME-leden. Ze worden onder meer de bosjes ingedreven:

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Hamburg: ME drijft betogers door brandnetelbosje de verboden veiligheidszone uit #G20 https://t.co/Wbz8g0Ny7F
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Nu ingesloten door ME. Na onderhandeling mogen betogers weer weg, maar wel de Rode Zone uit...

Bij het station Hamburg-Altona werden verschillende auto's in brand gestoken met onder meer molotovcocktails. Ook zijn verschillende wegen naar het conferentiecentrum waar de wereldleiders samenkomen door betogers afgesloten.

#G20HH2017 Altona pic.twitter.com/GnnwTCSz6P

— Andreas Wienes (@AndreasWienes) 7 juli 2017

Brandweerlieden blussen een in brand gestoken auto vrijdag. Bodo Marks/DPA via AP

Bij rellen donderdag tussen betogers tegen de G20-top en de politie in Hamburg zijn zeker 76 agenten gewond geraakt. Drie agenten werden voor hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie gegeven.

Ongeveer 12.000 demonstranten deden donderdag onder de leus 'Welcome to Hell' mee aan betogingen tegen de top van de rijkste industrielanden. De politie voerde daarbij charges uit nadat deelnemers aan de protestactie met flessen en andere materialen naar de agenten gooiden.

Lees ook: 76 agenten gewond bij G20-rellen in Hamburg

Trudeau: Trump moet leidende rol spelen bij aanpak klimaatverandering

Een van de belangrijkste onderwerpen die tijdens de G20-top besproken worden, is het Parijse klimaatakkoord. Donald Trump kondigde vorig maand met veel bombarie aan dat de VS uit het akkoord stappen. De vraag is: hoe nu verder?

De Canadese premier Justin Trudeau zegt vrijdag in een interview met de Duitse krant Bild dat het tijd wordt dat Trump een leidende rol gaat spelen bij de aanpak van klimaatverandering. "We zullen hem vertellen dat hij een belangrijke rol moet spelen bij het aanpakken van klimaatverandering en het creëren van de juiste banen", stelt Trudeau.

Hij verwijst daarmee naar eerdere beweringen van Trump die stelt dat het akkoord een bedreiging zou vormen voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Trump wil inzetten op "schone kolen", daar waar veel landen in het westen juist proberen om minder afhankelijk te worden van de energie uit kolencentrales.

Terwijl de Amerikaan tijdens zijn verkiezingscampagne nog stelde dat klimaatverandering een "hoax" was en een verzinsel uit de koker van China, zegt Trudeau dat "het absoluut geen twijfel leidt dat er een klimaatverandering gaande is"

Welcome to hell

Vrijdag begint in Hamburg de tweedaagse G20-top. Dat betekent traditioneel niet alleen een bijeenkomst van wereldleiders, maar ook een podium voor demonstraties. Donderdag gingen de eerste betogers al de straat op. Hun leus: Welcome to hell. Bij de protestacties raakten 76 agenten gewond.

De autoriteiten verwachten zo'n 100.000 demonstranten. Ze houden er rekening mee dat zo'n 8.000 van hen bereid zijn geweld te gebruiken. Donderdagavond kwam het al tot schermutselingen. Op sociale media is te zien dat vrijdagochtend rond 07.00 alweer nieuwe demonstraties waren begonnen.

De G20 is een groep van twintig economische grootmachten. Ook premier Rutte is in Hamburg aanwezig.