Uitbreiding Madurodam mag doorgaan

Madurodam mag 0,7 hectare uitbreiden. Het oorspronkelijke plan was om 4,5 hectare uit te breiden.

De laatste jaren ontving Madurodam telkens zo’n 650.000 bezoekers.
De laatste jaren ontving Madurodam telkens zo’n 650.000 bezoekers. Foto Bas Czerwinski / ANP

Madurodam mag 0,7 hectare uitbreiden. Donderdagmiddag stemde een meerderheid van de Haagse gemeenteraad in met de plannen van het miniatuurpark om een naburig stuk grond bij het park in te lijven. Het park wil de ruimte gebruiken om meer paviljoenen te bouwen waarin interactieve spellen en ‘belevenissen’ kunnen worden aangeboden aan bezoekers – vaak met behulp van video. Madurodam heeft dat soort attracties naar eigen zeggen nodig om het bezoekersaantal op peil te houden.

De voorgenomen uitbreiding van Madurodam zorgde in Den Haag voor weerstand. Voor de plannen van het park moet een deel van de Scheveningse Bosjes gekapt worden – en dat ligt bij veel Hagenaren gevoelig. Het oorspronkelijke plan van Madurodam was om 4,5 hectare uit te breiden. Dat plan werd na overleg met een klankbordgroep vorig jaar al teruggebracht naar 1,6 hectare. Toen daarna nog veel kritiek klonk werd het nog eens gehalveerd tot 0,7.

Lees ook: Madurodam is te klein aan het worden

De grote raadspartijen waren voorstander van het plan: coalitiepartijen D66, VVD en de Haagse Stadspartij stemden allemaal voor de uitbreiding van het park, net als grote oppositiepartij PVV. Tegenstanders waren de in de Haagse raad minder vertegenwoordigde oppositiepartijen als Partij voor de Dieren, GroenLinks en Groep de Mos.