Trump vs. CNN

Maker worstelvideo zegt sorry en verwijdert meteen zijn Reddit-account

Het was bedoeld om mensen op de kast te jagen, om reacties uit te lokken. Maar dat zijn montage, waarin president Trump vecht met een man die het CNN-logo voor z’n gezicht heeft (en dus een personificatie van de zender moet voorstellen) zo veel los zou maken, daar schrok de maker behoorlijk van. Dit weekend deelde Trump de korte video op zijn Twitter-account, waarna de beelden in rap tempo het internet over gingen. Inmiddels is de tweet ruim 340.000 keer gedeeld.

Op internetforum Reddit bood ‘HanAssholeSolo’ woensdag zijn excuses aan. „Ik pleit er niet voor geweld te gebruiken tegen de pers en op die manier was [het] ook absoluut niet bedoeld”, schrijft de internetgebruiker in een uitgebreide verklaring. Het was „puur bedoeld als satire”.

De Reddit-gebruiker reageerde daarmee op het verwijt van CNN dat de video „oproept tot geweld tegen journalisten”. Hij zei ook spijt te hebben van de „racistische en antisemitische” reacties die hij in het verleden op Reddit achterliet, en die boven kwamen drijven toen media hem maandag als maker van de ‘worstelvideo’ identificeerden. De gebruiker verwijderde na zijn excuusbrief zijn account op de site.

HanAssholeSolo, volgens CNN een man van middelbare leeftijd, sprak ook telefonisch met een journalist van de zender.

Merkwaardig genoeg stelde CNN in het artikel de identiteit van de videomaker niet te onthullen omdat de man „uitgebreid berouw heeft getoond” en zei „het niet nog eens te doen”. Tegelijk leek de zender te suggereren hem alsnog bij naam te noemen „als daar iets in verandert”.

Chanteerde de nieuwsorganisatie de videomaker met het bekendmaken van zijn naam? De auteur van het CNN-artikel stelde later dat die zin verkeerd was geïnterpreteerd. Hij zou alleen hebben willen aangeven dat CNN geen afspraken met de man heeft gemaakt over het onthullen van zijn identiteit.