De Thuiskok: Granita van rode kool

Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik in deze zomermaanden geen recept voor ijsjes zou plaatsen. Het mooie van dit recept voor granita van rode kool is dat u het ook voor allerlei andere groente, fruit en andere bijzondere ingrediënten (ik heb een keer granita met champagne gegeten) kunt gebruiken.

Begin met het rodekoolsap. Laat alle ingrediënten in een grote pan minimaal 2 uur stoven op laag vuur en schep af en toe om. Zeef de rode kool met behulp van een passeerdoek (of schone natte theedoek) en een grote zeef. Voor de granita gebruik je enkel het gezeefde vocht. De rode kool kan je natuurlijk gewoon lekker opeten. Verwarm het dan met een klontje boter of bewaar het in de vriezer voor een oud-Hollandse maaltijd. Doe voor de granita 500 ml van het rodekoolsap met de suiker in een pan en verwarm dit tot de suiker is opgelost. Giet het over in een plastic bak met deksel. Plaats in de vriezer voor minimaal 6 uur. Schep het sap/bevroren sap na elke 30 minuten even om of schaaf met een vork, zodat je een mooie losse structuur krijgt. Voeg voor je het serveert een klein beetje sinaasappelrasp toe.