Staking

Distributiemedewerkers Albert Heijn staken opnieuw

Ruim 150 medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn zijn woensdag naar het AH-hoofdkantoor in Zaandam afgereisd om te demonstreren voor een betere cao. De FNV-leden eisen een verbetering van de koopkracht en het behoud van vaste banen.

Daarnaast stuit het onlangs afgesloten akkoord tussen Albert Heijn en vakbond CNV de FNV-leden tegen de borst. FNV, met ongeveer 1,1 miljoen leden de grootste vakbond van Nederland, voelt zich buitenspel gezet, zo valt te lezen in een persverklaring: „Niet alleen negeert AH daarmee de overgrote meerderheid, maar AH zet de deur nu wagenwijd open voor een distributiecentrum met alleen maar goedkope uitzendkrachten.”

In een reactie laat een woordvoerder van Albert Heijn weten dat het bedrijf de stakingen op woensdag met eigen werknemers heeft kunnen opvangen en dat er geen sprake is van verlate leveringen aan AH-supermarkten.

Leden van CNV stemden eind juni in met een nieuwe cao, waarin een loonsverhoging van 3,5 procent in de komende twee jaar werd afgesproken. Daarnaast werd ruimte gemaakt voor 150 medewerkers met een jaarcontract, in plaats van de 150 uitzendkrachten uit de vorige cao. Albert Heijn zegt dat hiermee een „toekomstbestendige cao voor álle AH-werknemers is bereikt”. (NRC)