Republikein: sorry voor politieke vlog in gaskamer

Clay Higgins zei in Auschwitz dat Amerika zich nog veel beter tegen terrorisme moet wapenen. Het Auschwitz-museum noemt een gaskamer “geen podium”.

Bij de ingang van het gebouw met de oudste gaskamers van nazivernietigingskamp Auschwitz staat een bordje: of de bezoekers stilte willen betrachten om zo respect te betuigen aan de slachtoffers.

De Republikeinse Afgevaardigde Clay Higgins uit Louisiana dacht echter dat een andere manier beter was om de slachtoffers van naziterreur te eren. Hij nam een vlog op in het vernietigingskamp, voor een deel in één van de gaskamers, waarbij hij ook nog eens een controversiële politieke boodschap uitdroeg.

Volgens Higgins bewijzen de verschrikkingen van Auschwitz dat Amerika zich meer dan ooit moet beschermen tegen terrorisme. In een van de gaskamers zegt hij:

“Een grote bezorgdheid maakt zich op deze plek meester van je. Dat is de reden dat het departement van Binnenlandse Veiligheid zich perfect moet voorbereiden, dat is de reden dat ons leger onoverwinnelijk moet zijn.”

Buiten gaat hij verder:

“De wereld is kleiner dan in de Tweede Wereldoorlog. De VS is vatbaarder voor dit soort terreur, voor deze horror. Als je de gaskamers en ovens verlaat is het moeilijk om geen zeer ingetogen gevoel van toewijding te hebben - een niet-aflatende toewijding - om verdomd zeker te stellen dat de VS zijn beschermd tegen alle kwaad in de wereld.”

Hij eindigt de video met dit plaatje.

Still video Clay Higgins

Het Auschwitz-museum was niet gediend van de vlog van Higgins. Op Twitter werd Higgins te verstaan gegeven dat een gaskamer geen podium is.

Twitter avatar AuschwitzMuseum Auschwitz Memorial Everyone has the right to personal reflections. However, inside a former gas chamber, there should be mournful sile… https://t.co/j80al3do2b

Na veel negatieve reacties besloot Higgins de video van zijn sociale media te verwijderen en excuses aan te bieden:

“Mijn boodschap heeft verdriet veroorzaakt bij sommigen die ik liefheb en respecteer. Dat doet ook mij pijn. Uit respect voor eenieder die vindt dat mijn video verkeerd was of pijn heeft veroorzaakt, heb ik besloten de video terug te trekken.”

Cajun John Wayne

Voordat Higgins de politiek in ging, was hij agent. Ook toen maakte hij filmpjes waarin hij stevige taal niet schuwde. Het leverde hem de bijnaam ‘Cajun John Wayne’ op. In een van die filmpjes daagt hij, met een flink vuurwapen in zijn hand en groot peloton agenten op de achtergrond, bendeleden uit.

“Als je je wapens op mensen zoals ik richt, zullen we vuurkracht beantwoorden met superieure vuurkracht. Denk je dat deze mensen bang zijn voor een 56 kilo wegende vlegel die nog nooit een eerlijk gevecht heeft gewonnen in zijn leven en z’n vuurwapen schuin houdt?”

Het filmpje betekende het einde van Higgins’ politiecarrière. Hij nam ontslag nadat z’n baas hem vroeg om zijn toon iets te matigen en er kwam kritiek van onder meer burgerrechtenbeweging ACLU. Dat pikte Higgins niet en hij maakte zijn vertrek bekend tijdens een theatrale persconferentie:

“Ik zal niet knielen voor gewelddadige straatbendes. Ik zal niet knielen voor moordenaars of hun ouders. Ik zal niet knielen voor een in opspraak geraakte wannabe zwarte activist die de belangen van zijn eigen mensen niet behartigt en alleen winst wil maken. Ik zal niet knielen voor bureaucraten in Baton Rouge of Washington die vergeten zijn waarom ze hun penning dragen.”