rakettesten

VS bereid tot militair ingrijpen tegen Noord-Korea

De Verenigde Staten zijn bereid militair in te grijpen als Noord-Korea verder gaat met zijn rakettesten. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley woensdagavond tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad. Die was ingelast op verzoek van Japan, Zuid-Korea en de VS naar aanleiding van een succesvolle lancering van een langeafstandraket door Pyongyang. Tijdens een toespraak zei Haley dat de VS een militair conflict „willen vermijden”. Toch is het land bereid tot „aanzienlijk militair ingrijpen” om zichzelf en bondgenoten te beschermen als het moet. China moet van de VS meer doen om Noord-Korea’s acties te straffen. Noord-Korea is voor 90 procent van zijn handel afhankelijk van China. De VS verlangen meer Chinese sancties om de druk op het land te vergroten. (NRC)