76 agenten gewond bij G20-rellen in Hamburg

De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt. Kort voor middernacht werd de mars beëindigd.

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel is in Hamburg en meldt dat sfeer in de stad 'gespannen' is.
NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel is in Hamburg en meldt dat sfeer in de stad 'gespannen' is. Foto Odd Andersen/ AFP

Bij rellen tussen betogers tegen de G20-top en de politie in Hamburg zijn donderdag zeker 76 agenten gewond geraakt. Drie agenten zijn voor hun verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie. Twee piloten van een politiehelikopter raakten gewond nadat er met een laser in hun ogen was geschenen, waardoor ze niet meer verder konden vliegen.

De politie voerde donderdagavond charges uit bij een anti-G20-protestmars in Hamburg. De politie voelde zich daartoe genoodzaakt nadat demonstranten met flessen en andere materialen naar de agenten begonnen te gooien.

12.000 deelnemers aan de demonstratie Welcome to Hell werden tegengehouden door agenten, omdat ongeveer duizend deelnemers gezichtsbedekking droegen. De politie zou de blokkade opheffen als zij hun vermomming afdeden. Demonstranten reageerden door met voorwerpen te gooien. De politie meldt op Twitter dat ze daarop waterkanonnen en pepperspray hebben ingezet. De protestmars is door de organisatie gestaakt.

Lees ook: Welkom in de hel van Hamburg

De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt. Kort voor middernacht werd de mars beëindigd. Volgens de politie vonden er aan het begin van de nacht op diverse plekken in de stad nog vernielingen en brandstichtingen plaats, maar werd het rond 01.00 uur rustiger in de stad.

Bivakmutsen, zonnebrillen en skibrillen

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel is in Hamburg en meldt dat sfeer in de stad rond de demonstratie ‘af en toe gespannen’ is. “Aan de ene kant gooien betogers met stenen en honderd meter verderop liggen mensen ontspannen met een drankje in het gras”, aldus Eijsvoogel.

Betogers aan de kop van de stoet van Welcome to Hell zien er volgens hem met bivakmutsen, zonnebrillen, skibrillen en capuchons inderdaad onherkenbaar en intimiderend uit:

“Rot op! Rot op! roept publiek, met enkele gemaskerde autonomen ertussen, als ME’ers voorbij lopen. Eén krijgt fles naar zijn hoofd.”

In Hamburg begint vrijdag de G20 waarbij de top van de grootste industrielanden bij elkaar komt. De top duurt twee dagen en veel linkse activisten in Hamburg beschouwen de komst van de G20 als een provocatie. De stad heeft een lange traditie van links en radicaal-links activisme. Dat de wereldleiders uitgerekend hier bijeenkomen, en dan nog wel in de binnenstad, heeft velen in Duitsland verbaasd.