CAS: Sagan mag niet terug in Tour

Bora-Hansgrohe stapte naar het sporttribunaal om de diskwalificatie van Sagan ongedaan te maken.

Sagan afgelopen maandag na het winnen van de derde Touretappe. Een dag later werd hij uit de Ronde gezet.
Sagan afgelopen maandag na het winnen van de derde Touretappe. Een dag later werd hij uit de Ronde gezet. Foto Guillaume Horcajuelo/EPA

Het internationale sporttribunaal CAS heeft donderdag een beroep van de ploeg van wielrenner Peter Sagan afgewezen. Bora-Hansgrohe wilde via het tribunaal bereiken dat Sagan, die dinsdag uit de Tour de France werd gezet, weer zou worden toegelaten tot de wielerronde. Dat leek al onwaarschijnlijk, maar is nu definitief uitgesloten.

De wedstrijdjury van de Tour de France zette Sagan afgelopen dinsdag uit de koers. Aanleiding was de elleboogduw die de wereldkampioen tijdens de eindsprint van de derde etappe in Vittel aan Mark Cavendish gaf, waardoor de Brit hard ten val kwam. Bij zijn smak in de dranghekken en tegen het asfalt brak Cavendish een schouderblad. Hij ging de volgende dag niet meer van start.

Bora-Hansgrohe maakte donderdagmiddag bekend naar het CAS te zijn gestapt. Volgens de ploeg heeft de Tourjury Sagan uit de koers gezet, zonder hem eerst gehoord te hebben over het incident. In de regels van wielerbond UCI staat dat de juryleden dat wel hadden moeten doen. Bora benadrukte daarnaast dat Sagan de val van Cavendish niet veroorzaakt heeft, laat staan met opzet.

‘Voor de kat zijn viool’

Het is maar de vraag of Sagan en zijn ploeg er iets aan hadden gehad als het CAS hen wel in het gelijk had gesteld. Volgens sportjurist Michiel van Dijk was er dan een lastige situatie ontstaan. Sagan terugnemen in de koers, zelfs buiten mededinging, leek immers uitgesloten. De juristen van het CAS hadden er dan een draai aan moeten geven, zegt Van Dijk:

“Ze zouden iets zeggen als ‘het is onmogelijk om de vordering toe te wijzen, maar er is wel onzorgvuldig gehandeld, dus er moet genoegdoening komen’. Dat zou natuurlijk voor de kat zijn viool zijn geweest. Sagan zou er niks aan hebben gehad.”

Dat wist Bora-Hansgrohe ook. De motieven van de ploeg om naar het CAS te stappen lagen vermoedelijk ergens anders, zegt Van Dijk. “Bora loopt door de diskwalificatie van Sagan waarschijnlijk veel geld mis aan prijzengeld voor etappezeges en groene truien. Daar komt de negatieve pers nog eens bij. De schade kan enorm oplopen. Met de aanklacht heeft de ploeg aan zijn sponsoren en fans laten zien dat ze het er niet bij laten zitten.”

‘Grenzen bewaken in massasprints’

Aanvankelijk kwam Sagan weg met een tijdstraf en terugplaatsing in de etappeuitslag. Na protest van Dimension Data, de ploeg van Cavendish, besloot de Tourorganisatie alsnog over te gaan tot diskwalificatie. “Aan het begin van de Tour hebben we de ploegleiders gewaarschuwd dat we in de massasprints de grenzen zouden bewaken. Dat hebben we nu gedaan”, zei juryvoorzitter Philippe Marien dinsdagavond.

Lees ook: Oud-juryvoorzitter: ‘Ik zou Sagan ook uit de Tour hebben gezet’

Direct na afloop van de gewraakt etappe afgelopen dinsdag bood Sagan al zijn excuses aan bij Cavendish. De Slowaak zei dat hij niet wist dat Cavendish achter hem reed. Op dat moment accepteerde Cavendish de excuses van zijn collega-spinter nog niet. “Ik kan normaal goed opschieten met Peter, maar hier snap ik niks van”, zei de Brit. “Met die elleboog is hij te ver gegaan.”

Intussen zijn Cavendish en Sagan weer on speaking terms met elkaar. Op Twitter begroef het duo de strijdbijl. Sagan tweette twee sprintfoto’s van hemzelf en Cavendish, en wenste de dertigvoudig Touretappewinnaar beterschap. “Het is een genoegen je te kennen. Zie je snel, vriend”, reageerde Cavendish.