Nu ook hypotheek voor flexwerkers

Perspectiefverklaring Vergelijkbaar met de werkgeversverklaring bij de aanvraag voor een koopwoning is er nu de perspectiefverklaring

Ook voor flexwerkers, veelal starters op de woningmarkt, komt een koopwoning dichterbij.
Ook voor flexwerkers, veelal starters op de woningmarkt, komt een koopwoning dichterbij. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Het wordt voor uitzendkrachten mogelijk makkelijker om een huis te kopen. Alle uitzendbureaus kunnen nu een ‘perspectiefverklaring’ geven aan flexwerkers die minstens een jaar voor hen werken en aan een aantal aanvullende eisen voldoen. Hierdoor krijgen tienduizenden flexwerkers een beter uitzicht op een koopwoning.

Uitzendbureaus die zo’n verklaring willen uitgeven, moeten zich daarvoor laten certificeren door de Stichting Perspectiefverklaring, die de waarde van de verklaring moet waarborgen. In die stichting zitten de grote hypotheekverstrekkers, uitzendbureaus, consumentenorganisaties en het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie.

Eerder gaf alleen Randstad de perspectiefverklaring uit, sinds 2013. Begin dit jaar sloten enkele andere grote uitzendbureaus zich daarbij aan, waaronder Manpower, Timing en Young Capital. Nu kunnen alle uitzenders meedoen.

Veel flexwerkers hebben moeite met het krijgen van een hypotheek. Banken stellen vaak hoge eisen, zoals het hebben van een vast contract of een oplopend inkomen in de afgelopen drie jaar.

Kritische blik

Bij het toewijzen van een perspectiefverklaring zal naast het aantal jaren dat de uitzendkracht werkzaam is, ook worden gekeken naar de toekomstmogelijkheden van de aanvrager door een „kritische blik” te werpen „op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken”.

Volgens de brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU komen ongeveer 275.000 uitzendkrachten in aanmerking voor de verklaring, omdat zij langer dan een jaar bij hetzelfde bureau werken. De ABU verwacht dat ongeveer 10 procent van hen de verklaring zal aanvragen.

Voor banken is de perspectiefverklaring van een uitzendbureau vergelijkbaar met de werkgeversverklaring bij een vast dienstverband. Een woordvoerder van de ABU noemt de perspectiefverklaring „moderner”: „Je kijkt naar het perspectief van iemand en niet naar het verleden.” Wel zal de bank zoals gebruikelijk andere factoren meewegen, zoals de aanwezigheid van een tweede inkomen en mogelijke schulden.

Bij Randstad en de uitzendbureaus die zich eerder dit jaar aansloten is tot nu toe 2.600 keer een verklaring aangevraagd. Ruim de helft van de aanvragers, 1.400 flexwerkers, kregen de verklaring waarmee ze naar de bank konden stappen.

De mensen die de verklaring aanvroegen, waren veelal tussen de 25 en 30 jaar, zegt de ABU-woordvoerder. „Starters die een paar jaar huren en daarna een huis willen kopen.”

De uitzendbureaus moeten zich bij het uitgeven van de verklaringen houden aan allerlei criteria. Eerst wordt er met behulp van big data volgens vaste criteria een profiel gemaakt van de flexwerker en zijn waarde op de arbeidsmarkt. Dat wordt gecombineerd met een beoordeling door het uitzendbureau, dat daarvoor een speciale ‘perspectief-taxateur’ aanstelt.