Moskou sluit Russische kolonel op die waarschijnlijk betrokken was bij MH17

Een mogelijk belangrijke getuige in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 is begin mei in Moskou opgepakt vanwege verboden wapenbezit. Volgens Oekraïense activisten is de Russische militair mogelijk opgepakt om hem het zwijgen op te leggen.

Vasily Geranin is een kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij werd op 10 mei staande gehouden terwijl hij onderweg was in een Golf met een Oekraïens nummerbord. Volgens de Russische krant Moskovski Komsomolets ging het om een ‘routinecontrole’. Bij doorzoeking van het voertuig werd een scherpe patroon voor een granaatwerper gevonden, aldus de Russische krant. Geranin werd daarop gearresteerd. Bij huiszoeking in een voorstad van Moskou werd vervolgens een heel wapenarsenaal aantroffen, waaronder een mitrailleur, Duitse wapens uit de Tweede Wereldoorlog, en een grote hoeveelheid munitie.

Het bericht van de Moskovski Komsomolets trok in mei niet veel aandacht, en is inmiddels van de site van de krant gehaald. Deze week schreven Oekraïense activisten over de affaire. Volgens de (anonieme) onderzoekers van InformNapalm bevindt Geranin zich nog steeds in hechtenis en is hij ontslagen uit dienst. Vasily Geranin was actief in kringen van Russische vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne. Vier dagen na zijn arrestatie meldde de voormalige rebellencommandant Igor Strelkov (werkelijk naam: Girkin) dat er huiszoekingen plaats vonden bij andere leden van deze organisatie. Geranin duikt ook op in een van de onderschepte telefoongesprekken die de Oekraïense geheime dienst al in 2014 online zette.