COA haalt criminele groepen uit elkaar

Asielopvang Als een groep asielzoekers criminele feiten pleegt, dan worden de leden verspreid over locaties in het land. En ze krijgen „een label”.

Het COA had het de afgelopen tijd druk met de lastpakken in de asielopvang. Eerst doken ze op in Noord-Nederland. Later in Weert. En dinsdag trok de burgemeester van Nijmegen aan de bel: asielzoekers uit veilige landen (Marokko, Algerije, Albanië, Georgië) zorgden voor een piek in de criminaliteitscijfers (vooral winkeldiefstal en zakkenrollerij) in het stadscentrum. De conclusie van de burgemeester: het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) „pompt” deze lastpakken van stad naar stad.

Een woordvoerder van het COA beschrijft wat zijn organisatie doet in zulke gevallen. Zodra een groep asielzoekers in beeld komt die in aanraking is geweest met de politie – zeg voor winkeldiefstal – dan krijgen ze een „label” en wordt de groep uit elkaar gehaald. Vervolgens worden ze ondergebracht op verschillende locaties in het land. „Hun interne dossier verhuist mee.”

Het COA beloofde woensdag de burgemeester van Nijmegen beter in te lichten over asielzoekers die strafbare feiten pleegden.

Vorige week vrijdag publiceerde De Telegraaf politiecijfers die de krant had verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Terwijl in 2016 bijna 24.000 mensen asiel aanvroegen, registreerde de politie dat jaar tussen januari en oktober 707 misdrijven door 566 asielzoekers. Saillant aan de cijfers: tweederde van die misdrijven werd gepleegd door mensen uit ‘veilige landen’.

Er zijn asielzoekers die van het ene EU-land naar het andere reizen en uit stelen gaan. Sommige van hen gebruiken de faciliteiten op het azc. Maar dat azc’s worden gebruikt als hoofdkwartier van georganiseerde bendes? Nee, dat ziet de COA-woordvoerder niet. Voor vragen daarover moet je trouwens „bij de politie zijn.”

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang van mensen in de asielprocedure. Wel zijn medewerkers getraind om afwijkend gedrag te herkennen. En als ze weten dat iemand eerder diefstallen heeft gepleegd, zal die beter in de gaten worden gehouden.

Verder kan het COA besluiten deze persoon zijn „leefgeld” (ruim 57 euro per week) te ontnemen. Een stelende asielzoeker dwingen in het pand te blijven kan niet, zegt hij: „We zijn een open instelling, geen gevangenis.”

In de eerste vijf maanden van 2017 zijn 480 veroordeelde migranten Nederland uitgezet, blijkt uit de jongste cijfers van Veiligheid en Justitie. De afgelopen vijf jaar zijn bijna 5.300 veroordeelde migranten uitgezet.