Bovengemiddeld

Economie Eindhoven groeit sneller dan de Nederlandse

De economie van Eindhoven is in 2016 bovengemiddeld hard gegroeid. De groei was niet alleen groter dan die van de Nederlandse economie, maar ook dan die van grote steden Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam, berekende het CBS. De economie van Eindhoven groeide vorige jaar 3,6 procent, terwijl het bruto binnenlands product van Nederland met 2,2 procent toenam. Met onder meer de TU Eindhoven en technologiebedrijven ASML en NXP kent de stad een relatief grote hightechindustrie. De sector nijverheid en energie, waar deze industrie onder valt, groeide met 8,2 procent vorig jaar, tegen 2,7 procent in Nederland. Ook de werkloosheid in Eindhoven daalde in 2016 relatief sterk: die nam af tot 6,8 procent in 2016, waar dit het jaar ervoor nog 8,1 procent was. De daling is sterker dan gemiddeld in Nederland, maar het percentage werklozen ligt wel iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 6 procent. Volgens CBS komt dit omdat de economie van de stad relatief meer last heeft van economische tegenslagen, maar zich ook sneller herstelt. Het komt vaak voor dat de economie van stedelijke gebieden sterker groeien dan de Nederlandse economie. Dit komt doordat sectoren met een relatief kleine toegevoegde waarde – denk aan bijvoorbeeld landbouw of visserij – minder in stedelijke gebieden vertegenwoordigd zijn. (NRC)