In beeld

Bizar zombieprotest bij G20 in Hamburg

In Hamburg wordt door diverse actiegroepen geprotesteerd tegen de G20. Het meest opvallende is de protestmanifestatie '1000 Gestalten'. Met klei ingesmeerde betogers liepen als een duizendkoppig grijs zombieleger woensdagmiddag door de straten van Hamburg. De mars eindigde met een kleurige finale.
Deze week is Hamburg niet alleen een groot podium voor de wereldpolitiek, de stad dreigt tegelijk een strijdperk te worden voor demonstranten en politie.
Christof Stache/AFP
Welcome to Hell, is de leus van een van bijna dertig demonstraties waarmee de komende dagen geprotesteerd wordt tegen de G20-top, die vrijdag en zaterdag in het hart van de stad wordt gehouden.
Christof Stache/AFP
Een van die demonstraties is '1000 Gestalten', waarbij demonstranten zich hebben ingesmeerd met klei en als een zombieleger naar de Burchardplatz marcheren.
Christof Stache/AFP
Het kostte ze maanden voorbereiding om de actie op touw te zetten. In een twee uur durende performance geven ze kritiek op de G20-top.
Christof Stache/AFP
De gestalten staan voor een samenleving waarin mensen het geloof in solidariteit hebben verloren en waarin ze in hun eentje moeten vechten voor hun eigen vooruitgang.
Christof Stache/AFP
"We kunnen er niet op wachten dat verandering van de machtigste mensen op deze wereld komt. We moeten allemaal onze politieke en sociale verantwoordelijkheid nemen", zegt de leider van de demonstratie op de website van 1000 Gestalten.
Odd Andersen/AFP
De actie is volgens de leider van het protest een teken dat veel mensen de effecten van het kapitalisme niet langer tolereren. "Wat ons uiteindelijk redt, is niet de betalingsbalans, maar iemand die ons de hand reikt."
Hannibal Hanschke/Reuters
Volgens de organisatoren meldden mensen uit meer dan 85 steden zich aan voor de demonstratie.
Hannibal Hanschke/Reuters
Daarnaast werkten achter de schermen meer dan 1000 vrijwilligers mee.
Matthias Schrader/AP
Via crowdfunding werd 20.000 euro opgehaald om de actie op touw te zetten.
Odd Andersen/AFP
In de loop van de performance kronkelt een gestalte alsof hij pijn heeft, buigt zijn lichaam naar voren, wrijft in zijn gezicht, lijkt te huilen en scheurt dan het grijze omhulsel van zich af. Een helblauw t-shirt wordt zichtbaar.
Christof Stache/AFP
De vrijgemaakte figuur gaat vervolgens een ander bevrijden. Een groen t-shirt wordt zichtbaar.
Christof Stache/AFP
Er volgt een derde, in cyaan, en een vierde, in rood, en een kwartier later is het plein gehuld in een stofwolk vol kleurrijke figuren.
Christof Stache/AFP
Op deze manier bevrijden de demonstranten elkaar symbolisch van hun rigide structuren. De grijze menigte is kleurrijk en divers geworden.
Christof Stache/AFP
Ze schreeuwen, dansen en lachen. Ze houden elkaars handen vast en knuffelen. En het publiek juicht mee. De boodschap is dat er een ander leven mogelijk is. De kiemcel van de toekomst ligt in de ruimte tussen jou en mij. Deze ruimte is nu vermenigvuldigd, zo formuleert het collectief de symboliek van deze voorstelling.
Christof Stache/AFP