Ambulancemedewerkers dreigen met acties

Ze kunnen door een tekort aan personeel niet meer voldoen aan de 15 minuten-grens bij spoed.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Door een tekort aan personeel kunnen ambulancemedewerkers niet meer voldoen aan de wettelijke vereisten van paraatheid, waarschuwt FNV donderdag. “De 15 minuten-grens bij spoed en toegestane wachttijden voor ambulancevervoer worden niet meer voldoende gehaald.” Daarom heeft de vakbond demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) een ultimatum gesteld. Als de personele tekorten niet worden aangepakt, volgen er acties.

De bond dreigt onder meer met stiptheidsacties, werkonderbrekingen en stakingen. Het ultimatum verloopt op 15 augustus om 12.00 uur. In 2013 en 2015 riep FNV ook al om meer geld en meer ambulancemedewerkers, ook toen waren er stiptheidsacties.

“De maat is nu echt vol. Om de veiligheid van patiënten en werknemers te kunnen waarborgen, moet de minister het tekort aan medewerkers nu eindelijk aanpakken”, zegt Fred Seifert, bestuurder bij de FNV.

Explosieve groei

De druk op de ambulancezorg wordt mede veroorzaakt door de explosieve groei van het aantal mensen dat om een ambulance vraagt. Sinds 2010 is het aantal ambulance-inzetten landelijk met 18 procent gegroeid. In 2015 rukte iedere dag ruim 3.200 keer een ambulance uit; honderden keren meer dan enkele jaren eerder.

Lees ook: Waar blijft de ambulance?

Het aantal ritten dat ambulances moeten rijden, is daarmee sterk gestegen. De groei van 18 procent wordt onvoldoende opgevangen door extra personeel en materieel.