België arresteert twee terreurverdachten

De twee mannen werden dinsdag op woensdag in een grootschalig terreuronderzoek meegenomen voor verhoor.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

De Belgische autoriteiten hebben twee mannen aangehouden die in de nacht van dinsdag op woensdag in een terreuronderzoek waren meegenomen voor verhoor. Deze Akim S. (40) en Khalid S. (38) worden volgens het parket verdacht van “deelname aan een terroristische organisatie”.

De twee andere mannen die meegenomen werden, zijn na “grondig verhoor” weer vrijgelaten. Bij de nachtelijke huiszoekingen trof de Belgische politie wapens aan, onder meer verschillende kalasjnikovs en politie-uniformen. Speciale eenheden van de Belgische politie deden onderzoek in vier in woningen en twee garageboxen.

De federale politie benadrukt in een persbericht dat deze aanhoudingen “volledig losstaan” van de aanslagen in Parijs van 2015 en die in Brussel van vorig jaar maart en heeft ook niets te maken met de mislukte aanslag van juni van dit jaar op station Brussel-Centraal.

Sharia4Belgium

Ook in Frankrijk zijn er huiszoekingen geweest in het kader van dit dossier, daar werd één iemand opgepakt. De 42-jarige man wordt verdacht van het plannen van een “gewelddadige actie” in Frankrijk of België.

Belgische media melden dat er een link zou zijn met de Kamikaze Riders, een motorbende waarvan verschillende leden al veroordeeld werden voor terrorisme. Eén van hen zit vast nadat hij eind vorig jaar al zes jaar cel kreeg in een terreuronderzoek. De motorbende kwam in het vizier van justitie nadat gebleken was dat er banden waren met Sharia4Belgium.