Volksgezondheid

Tabakswaren over 5 jaar uit zicht in winkel, sigarettenautomaat weg

Sigaretten en ander tabakswaren mogen over vijf jaar niet meer in het zicht liggen. Tankstations en gemakszaken moeten de producten dan bijvoorbeeld onder de toonbank bewaren. Supermarkten moeten hun rookwaren al vanaf 2020 uit het zicht halen. Sigarettenautomaten in de horeca worden verboden. Dat staat in een wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA). Alleen voor speciaalzaken die alleen tabak verkopen wordt een uitzondering gemaakt. Van Rijn: „Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen.” Na een Kamermotie in november wilde Van Rijn eerst proberen er met brancheorganisaties uit te komen. Maar alleen het CBL (supermarkten) toonde zich bereidwillig. (NRC)