De Thuiskok: Risotto met bospeen

Kookboeken gaan meestal over één van twee onderwerpen: een nationale keuken of een ingrediënt. Het leuke van die laatste categorie is dat je vervolgens dwars door alle landsgrenzen heen kunt koken. Dat doet Niven Kunz ook, al heeft hij wel een hang naar de Indonesische keuken. Maar deze Italiaanse risotto heeft daar dan weer helemaal niets mee te maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de sjalot en knofl ook aan de olie op een laag vuur. Voeg zodra de ui glazig is de risottorijst toe en laat meefruiten tot de korrels doorzichtig worden. Voeg in 4 delen het wortelsap toe terwijl je in de risotto blijft roeren. Snij intussen het loof van de bospenen en was ze. Droog de penen af en meng de groente met olijfolie en peper en zout. Leg alles op een bakplaat met bakpapier en rooster de penen 20 minuten in de voorverwarmde oven. Maak de risotto af met boter, peper en zout.

Breek de eieren in 4 aparte bakjes of bekertjes. Breng het water aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe en zet iets lager tot het water tegen de kook aan zit. Laat de eieren een voor een in het water zakken en pocheer de eieren in 3-4 minuten tot het wit gestold is en de dooier nog zacht. Schep de risotto op een bord, met de bospeen en leg op het laatste moment het gepocheerde eitje op de risotto.