Taxidienst

Lidstaten mogen Uberpop verbieden van adviseur van Europees Hof

De taxidienst Uberpop mag worden verboden door lidstaten van de Europese Unie. Nationale wetten die de vervoersdienst strafbaar stellen, hoeven niet eerst te worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat bleek dinsdag uit een advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt dergelijke adviezen doorgaans op.

Bij Uberpop kunnen passagiers via een app vervoer bestellen bij particuliere, niet-professionele chauffeurs die daarvoor hun eigen auto gebruiken. De rechtbank in Lille had gevraagd of de Franse autoriteiten het wetsontwerp waarin de dienst werd verboden hadden moeten voorleggen aan Brussel. Omdat dat niet was gebeurd, had Uber gesteld dat vervolging niet mogelijk is. Volgens de advocaat-generaal is een melding aan de Europese Commissie echter niet nodig, omdat dat zou leiden tot een „onredelijke uitbreiding van de kennisgevingsplicht”.

Uber liet in een reactie weten dat het al in 2015 is gestopt met Uberpop in Frankrijk. In Nederland stopte Uberpop in november 2015 nadat de rechter een jaar eerder een verbod had opgelegd. Ook andere landen, waaronder Duitsland, hebben de dienst verboden. Uberpop is nog wel actief in landen als Estland, Polen, Tsjechië en Finland. (ANP)