Maker vechtvideo Trump vs. CNN biedt excuses aan

“Ik moedig geweld tegen de pers niet aan”, aldus internetgebruiker HanAssholeSolo. De video was volgens hem een grap.

Beeld uit de video van Trump.

Het was bedoeld om mensen op de kast te jagen, om reacties uit te lokken. Maar dat zijn montage, waarin president Trump vecht met een man die het CNN-logo voor z’n gezicht heeft (en dus een personificatie van de zender moet voorstellen) zo veel los zou maken, daar schrok de maker behoorlijk van.

Dit weekend deelde Trump de korte video op zijn Twitter-account, waarna de beelden in rap tempo het internet over gingen. Inmiddels is de tweet bijna 340.000 keer gedeeld.

Lees meer over het gevecht tussen Trump en de pers

Op internetforum Reddit bood ‘HanAssholeSolo’ woensdag zijn excuses aan. „Ik pleit er niet voor geweld te gebruiken tegen de pers en op die manier was [het] ook absoluut niet bedoeld”, schrijft de internetgebruiker in een uitgebreide verklaring aan The_Donald, een ‘subreddit’ waarin veel Trump-aanhangers actief zijn en hij zijn creatie vorige week postte. Het was „puur bedoeld als satire.”

Gebruiker verwijdert Reddit-account

De Reddit-gebruiker reageerde daarmee op het verwijt van CNN dat de video „oproept tot geweld tegen journalisten”. Volgens de maker is de video die Trump deelde niet precies hetzelfde als wat hij online zette. „Ik had geen idee dat iemand het zou overnemen, muziek zou toevoegen en het op het profiel van de president zou zetten.”

Hij zei ook spijt te hebben van de „racistische en antisemitische” reacties die hij in het verleden op Reddit achterliet, en die boven kwamen drijven toen media hem maandag als maker van de ‘worstelvideo’ identificeerden. De gebruikers verwijderde na zijn excuusbrief zijn account op de site.

HanAssholeSolo, volgens CNN een man van middelbare leeftijd, sprak ook telefonisch met een journalist van de zender. Hij zei dat het Witte Huis hem niet om toestemming gevraagd heeft. Merkwaardig is dat CNN in het artikel stelt zijn echte naam niet te publiceren omdat hij „uitgebreid berouw heeft getoond” en „heeft gezegd het niet nog eens te doen”, maar dat de zender - ondanks deze ontkrachting - lijkt te suggereren hem alsnog bij naam te noemen „als daar iets in verandert”.