Geheugen niet slechter tijdens menstruatie

Is het geheugen van vrouwen tijdelijk wat slechter op dagen dat zij menstrueren? Nee, zegt een Duits-Zwitsers team van onderzoekers dat maandag een studie publiceerde in het wetenschappelijke blad Frontiers in Behavioral Neuroscience. Hun conclusie gaat in tegen tal van kleinere onderzoeken die wel een effect vonden van ongesteldheid op het hersenfunctioneren.

Tijdens de maandelijkse cyclus van vrouwen in de vruchtbare leeftijd treden flinke veranderingen van de hormoonspiegels in het bloed op. Zulke veranderingen hebben soms invloed op hun stemming, maar de vraag is of het ook geheugen en denkvermogen aantast.

In Hannover en Zürich deden in totaal 68 vrouwen mee met het onderzoek. Op acht momenten in hun cyclus werd er bloed geprikt voor hormoonanalyse en regelmatig deden ze neuropsychologische testen. In de eerste cyclus leek er een klein verband te bestaan tussen de oestrogeenconcentratie en het denkvermogen en de aandachtsspanne. Maar dat verband bleek in de tweede cyclus niet meer aan te tonen. Dit is volgens de onderzoekers het grote manco van vorige onderzoeken. Door te meten bij weinig vrouwen en maar in één cyclus, is de kans op willekeurige uitkomsten veel te groot.