Familiebanden

Schippers komt donorkinderen tegemoet

Via wetswijzigingen moet het voor kinderen van zaaddonoren makkelijker worden om eventuele halfbroers en -zussen te vinden. Dat staat in een brief die minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Schippers wil dat de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting, het orgaan dat alle donorgegevens registreert, donorbroers en -zussen bij elkaar kan brengen. Donorkinderen kunnen zich dan melden met de vraag of met het zaad van hun donorvader ook andere kinderen zijn verwekt. Is dat het geval, en staan die kinderen open voor contact, dan kan de stichting de verwanten aan elkaar koppelen. Schippers wil ook de drempel verlagen voor donorvaders om zich te melden. Zij moeten daar nu nog voor betalen. Voor 2004 kon zaad doneren nog anoniem. (NRC)