EU-parlement richt terrorismecommissie op

De commissie gaat onder meer onderzoek doen naar antiterrorismewetten en de informatie-uitwisseling tussen lidstaten.

Belgische antiterreureenheden doen onderzoek in de Brusselse gemeente Schaarbeek.
Belgische antiterreureenheden doen onderzoek in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Foto AFP

Een commissie van het Europees Parlement gaat het antiterrorismebeleid van de Europese Unie en de EU-landen onderzoeken. De fractieleiders van het parlement besloten dat woensdag.

De commissie wordt na de zomer benoemd en gaat onder meer onderzoek doen naar antiterrorismewetten, Europese databanken met gegevens over terreurverdachten en de informatie-uitwisseling tussen lidstaten, meldt ANP. Ook wordt gekeken naar de rol van Europese agentschappen, zoals die voor politiesamenwerking en grensbewaking. De commissie gaat bestaan uit dertig personen en krijgt een jaar de tijd.

Lees ook: Wat doet de EU tegen terrorisme?

“Parijs, Brussel, Berlijn, Londen, Manchester, Stockholm. Iedereen kent de lijstjes van Europese steden waar de afgelopen jaren grote of kleine aanslagen zijn gepleegd”, zegt Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) tegenover ANP. Zij onderhandelde mee over het mandaat van de commissie.

“Vaak horen we dat de terroristen al op de radar stonden bij inlichtingendiensten, maar dat die hun informatie niet delen met Europese collega’s. Ik wil onderzoeken wat we moeten doen om die samenwerking te verbeteren.’’

Verwacht wordt dat het voltallige parlement donderdag groen licht voor de commissie geeft.