Chris Froome verovert gele trui

De Italiaan Fabio Aru finishte woensdag als eerste na de zware slotklim naar La Planche des Belles Filles.

Geraint Thomas, Chris Froome, Richie Porte en Nairo Quintana tijdens de vijfde etappe op woensdag.
Geraint Thomas, Chris Froome, Richie Porte en Nairo Quintana tijdens de vijfde etappe op woensdag. Foto Papon Bernard/Reuters

Chris Froome heeft woensdag de gele trui veroverd tijdens de vijfde etappe van de Tour de France. Fabio Aru had met 3:44:06 de snelste tijd. De Italiaanse kopman van team Astana wist iets meer dan twee kilometer voor het einde weg te rijden uit de kopgroep, en kwam alleen aan bij de finish.

Lees ook: Kritiek brengt Froome niet uit evenwicht

Froome, die drie keer eerder al de Tour won, finishte twintig seconden later als derde. Hij wist de laatste anderhalve kilometer voor de slotklim naar de bekende Planche des Belles Filles genoeg uit te lopen om de gele trui te veroveren van zijn land- en ploeggenoot Geraint Thomas. Daniel Martin van team Quick-Step kwam als tweede over de lijn, alsnog met een achterstand van zestien seconde op Aru.

Quintana en Contador verliezen tijd

Favorieten zoals de Colombiaan Nairo Quintana en de Spanjaard Alberto Contador verloren woensdag nog meer tijd. Quintana finishte met 36 seconden verschil als negende. Contador beperkte de schade met 26 seconden verschil op Aru.

De Planche des Belles Filles is de eerste bergetappe deze Tour. Philippe Gilbert, Thomas Voeckler en Dylan van Baarle koersten tot het begin van de klim aan kop, maar wisten hun voorsprong niet te behouden en werden opgeslokt door het peloton.

De 27-jarige Aru kon eerder dit jaar niet meedoen aan de Ronde van Italië door een knieblessure. Door zijn overwinning woensdag steeg hij naar de perde plek in het algemeen klassement van de Tour.

Lees ook: Démare sprint naar zege in vierde etappe Tour