Opinie

Brieven

Verborgen kunst

Open de depots

Sinds een jaar organiseer ik kleine tentoonstellingen in De Klop Mode, een kleine modewinkel in Zeist. Het doel? Ik wil dat kunst overal, altijd en gratis te zien is. Musea tonen jaarlijks gemiddeld 7,7 procent van hun collectie, de andere 92,3 procent blijft achter in het depot (bron: de Volkskrant). Het gaat trouwens niet alleen om kunst uit musea. Ook kunst die geproduceerd wordt aan academies en kunst uit privécollecties blijft vaak verborgen voor het grote publiek. Zonde, want kunst is gemaakt om getoond te worden. Dat musea niet de capaciteit hebben om hun hele collectie te tonen is logisch. Maar kleine ondernemingen zouden hier ook best een rol in kunnen spelen. In gemeentehuizen en bibliotheken worden al regelmatig tentoonstellingen georganiseerd maar we hoeven ons niet hiertoe te beperken. Ik heb bij onze tentoonstellingen gemerkt dat er wel degelijk animo is onder het publiek om dit soort kleine pop-up tentoonstellingen in winkels te bezoeken. Daarom wil ik andere ondernemers ook aansporen om dit te doen. Laten we er samen voor zorgen dat ons erfgoed niet ligt te verstoffen in depots. Laten we overal kunst ophangen en laten we ervoor zorgen dat we ons erfgoed openbaar toegankelijk maken voor iedereen.

Speed pedelec

Dan maar een bekeuring

Alle speed pedelecs moeten vanaf 1 juli op de rijbaan, las ik zaterdag in NRC. Ik en mijn vrouw hebben beiden zo’n snelle fiets met trapondersteuning. Die nieuwe wet slaat echt nergens op. De snorfietsers die bijna allemaal te hard rijden, die moeten ze aanpakken! Ik pas me juist aan aan het fietsverkeer. Op de weg tussen de auto’s is het gewoon te gevaarlijk om te fietsen. En als het om snelheid gaat, waarom dan de wielrenners ontzien? Die gaan allemaal sneller dan 25 kilometer per uur. Ik blijf in ieder geval op het fietspad. Dan maar een bekeuring.

Eland

Helemaal niet zo lief

„Nu op veel plaatsen wordt gewerkt aan ‘vernatting’ van de natuur”, zo schrijft Michiel Hegener in NRC (3/7), „komt ook het idee op om de zachtmoedige, flaporende jumboherten te laten terugkeren in Nederland.” Hij doelt op de eland. Die hoort in onze moerassige rivierdelta, stelt hij. Zachtmoedig jumbohert? Als Canadese hoor ik hele andere dingen over dit dier. In Canada wordt the moose – onder bepaalde omstandigheden – gezien als gevaarlijker dan de beer. Denk aan de eland die op kalveren past. Een eland is een supergroot, krachtig dier, geen knuffelbeest! De eland hoort gewoon niet meer in dit overbevolkte landje.


Huizen

Sint-Petersburg

Herdenking NL-kerk

Het moet een genoegen zijn om met de schrijver Toon Tellegen door Sint-Petersburg te wandelen, zoals NRC’s boekenchef Michel Krielaars (column, 30/6) deed. Terecht bezochten ze de voormalige Hollandse protestantse kerk aan het begin van de Nevski Prospekt. Het zou de gelegenheid geweest zijn om daarbij te vertellen dat die protestantse gemeente 300 jaar geleden, in 1717, is gesticht, om een paar jaar na de Russische revolutie opgeheven te worden. In Sint-Petersburg is een herdenking van deze kerkelijke gemeenschap in voorbereiding. Evenals de uitgave in de Russische taal van een in 2013 in Nederland verschenen bundel met artikelen over de Nederlanders en hun kerk in Sint-Petersburg. Overigens dateert het gebouwencomplex met winkels en appartementen, waarvan het kerkgebouw deel uitmaakt, uit 1832-1834. Onze gezant baron Van Heeckeren woonde trouwens niet in deze nieuwbouw, maar een flink stuk verderop op de Nevski Prospekt.

Bernard Woelderink
Historicus/archivaris ’s-Gravenhage.

Gedicht van de dag

Het gerucht ging dat hij

In Washington was een jokkebrok

die huizen kocht en doorverkocht

Onlangs heeft hij, hoe verdorven,

zelfs het Witte Huis verworven

’t Gerucht ging dat hij dit op voorhand

al had doorverkocht aan Rusland.

Impeachment kon hij slechts ontgaan / door de FBI-chef te ontslaan

en doordat hij bij zijn inauguratie,

ten overstaan van heel de natie,

de massa die hem huldigde

met vijf vermenigvuldigde.

(Naar Trijntje Fop)

Correcties&aanvullingen

In Twee weken gedoe op test-WK leert: videoarbitrage is ook mensenwerk (3/7, p. S6-7) staat dat Clément Turpin in de finale van de Confederations Cup geel gaf voor een elleboogstoot. Dat moet zijn: Milorad Mazic. Turpin was de videoscheidsrechter bij die wedstrijd.