‘Flexwerkers krijgen beter uitzicht op koopwoning’

Met een perspectiefverklaring voor flexwerkers maakt de uitzendbranche het makkelijker om een hypotheek aan te vragen.

Door de stap van branchevereniging ABU kunnen flexwerkers sneller naar banken stappen om een hypotheek aan te vragen.
Door de stap van branchevereniging ABU kunnen flexwerkers sneller naar banken stappen om een hypotheek aan te vragen. Foto iStock

Het wordt voor uitzendkrachten mogelijk makkelijker om een huis te kopen. Alle uitzendbureaus kunnen met ingang van juli een zogenoemde perspectiefverklaring geven aan flexwerkers die minstens een jaar werken voor een uitzendbureau en aan enkele aanvullende eisen voldoen. Eerder was dat alleen mogelijk voor leden van de koepel van uitzenders ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Hierdoor krijgen tienduizenden flexwerkers een beter uitzicht op een koopwoning.

Veel uitzendkrachten hebben moeite met het krijgen van een hypotheek. Banken stellen vaak hoge eisen, zoals het hebben van een vast contract of een oplopend inkomen in de afgelopen drie jaar. Met de Stichting Perspectiefverklaring, dat deelnemende uitzendbureaus gaat certificeren, moet het voor een grotere groep flexwerkers makkelijker worden een hypotheek af te sluiten, zegt ABU-directeur Jurriën Koops:

“Met de oprichting van de stichting maken we in één keer een grote stap: het kopen van een eigen huis komt nu binnen handbereik van álle uitzendkrachten in Nederland. Tot nu konden uitzendkrachten namelijk alleen terecht bij uitzendbureaus die lid zijn van de ABU. Daarnaast draagt uitzendwerk op deze manier bij aan meer zekerheid voor werkenden.”

In de stichting, die op 21 juni in het leven werd geroepen, zitten hypotheekverstrekkers, uitzendbureaus, consumentenorganisaties en het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). De stichting moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van de verstrekte perspectiefverklaringen gewaarborgd blijft.

Lees ook: Dit verandert in 2017 op de hypotheekmarkt

Perspectiefverklaring

Bij het toewijzen van een perspectiefverklaring zal naast het aantal jaren dat de uitzendkracht werkzaam is, ook worden gekeken naar de toekomstmogelijkheden van de aanvrager door een “kritische blik” te werpen “op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken”. Door banken zal vervolgens worden gekeken naar zaken als een tweede inkomen en mogelijke schulden.

Naar verwachting zal jaarlijks 10 procent van de 275.000 uitzendkrachten in Nederland een hypotheek aanvragen. De ABU zegt niet te weten hoeveel uitzendkrachten daadwerkelijk een hypotheek zullen krijgen.

Vanaf 2013 werd op initiatief van Randstad, Obvion en de Vereniging Eigen Huis al geëxperimenteerd met een verklaring voor uitzendkrachten. Hypotheekverstrekkers ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank, SNS en Delta Lloyd deden hieraan mee. Van de 2.600 aanvragen werd uiteindelijk in 1.400 gevallen een verklaring gegeven waarmee flexwerkers naar banken konden stappen.

Met de nieuwe perspectiefverklaring is het per 1 juli ook voor andere hypotheekverstrekkers en banken mogelijk mee te doen. Volgens de ABU zullen vooral starters baat hebben bij de nieuwe regeling.