Opinie

    • Opiauteur
Almere bashen

Die vooroordelen over Almere kloppen helemaal niet

„Almere”, schreef Youp van ’t Hek zaterdag. „Op de tekeningen ziet het er gezellig groen begroeid uit, maar voor het werkelijk bewoonbaar is en de bomen bomen zijn hebben we het over 2030.” Wat een flauwekul! Vanuit mijn huis kan ik kilometers door het bos wandelen. In mijn achtertuin staan dertig meter hoge bomen! Ik zie reeën en vossen en hoor – achter gindse olmen – een koekkoek zacht roepen. We wonen niet in een kale polder waar het altijd waait, maar beschut in het groen. Voor het geld waarmee ik mij in Amsterdam tevreden moet stellen met een verbouwde zolder, kan ik in Almere niets minder dan een villa kopen. Zonder pissende toeristen voor de deur en een centrum waar ik zelfs op de fiets nauwelijks doorheen kom.

Maar je zit overal zó ver vandaan, riepen mijn kennissen in koor toen ik hier kwam wonen! Wat nou ver, mijn man en ik laven ons aan het hoofdstedelijke culturele aanbod. Dertig minuten rijden en wij parkeren de auto onder het Museumplein!

We kunnen ook een ándere kant op. Naar ’t Gooi om boodschappen te doen en op een gezellig terras te zitten, waar we wél vriendelijk en snel bediend worden. Inmiddels wonen hier ruim 200.000 mensen. Ze komen vooral ook uit Amsterdam. Hoe zou dat nou toch komen, mijnheer Van ‘t Hek?