Aanhangers regering Venezuela bestormen parlement

Verschillende parlementariërs en journalisten zijn bij de charge gewond geraakt.

Aanhanger van de Venezolaanse regering bestormen het parlement in Caracas.
Aanhanger van de Venezolaanse regering bestormen het parlement in Caracas. Foto AFP

Aanhangers van de Venezolaanse regering hebben woensdag in hoofdstad Caracas het nationale parlement bestormd. Verschillende parlementariërs en journalisten raakten bij de ongeregeldheden gewond, meldt Reuters. In het parlement heeft de oppositie een meerderheid.

De bestorming ving aan na een bijeenkomst van het parlement ter ere van de Venezolaanse Onafhankelijkheidsdag. Bij de charge zijn volgens getuigen explosies gehoord, mogelijk van vuurwerk dat bij het gebouw naar binnen werd gegooid. AFP beschrijft dat tientallen mensen - van wie sommigen gemaskerd en met stokken in de aanslag - zich naar binnen forceerden.

Kort daarvoor hielden de betogers voor het gebouw een demonstratie tegen de Venezolaanse oppositie. Tijdens een onderbreking van de bijeenkomst van de parlementariërs zetten ze de bestorming in.

Massale demonstraties

In Venezuela vinden regelmatig massale demonstraties plaats tegen het autoritaire regime van president Nicolás Maduro. Sinds april zijn er bij protesten negentig mensen om het leven gekomen. De mensen die woensdag het parlement naar binnen drongen, zijn juist aanhangers van Maduro. Sinds de rechtse oppositie in het land sinds eind 2015 een meerderheid heeft in het parlement, doet president Maduro er samen met zijn regering en het Hooggerechtshof alles aan dat parlement buiten spel te zetten.

Maduro veroordeelde de aanval woensdag. Wel voegde hij eraan toe dat de oppositie te weinig doet om de “terroristische aanvallen” tegen te gaan die door antiregeringsdemonstranten worden gepleegd op Venezolaanse veiligheidstroepen.

Lees meer over de situatie in Venezuela: Crisis in verarmd Venezuela escaleert

Sinds anderhalf jaar verkeert het Zuid-Amerikaanse land in een alsmaar grotere crisis. Door de dalende olieprijs, is de economie van het land ingestort. Er is extreme voedselschaarste, hevige inflatie en een voortdurend tekort aan medicijnen.