Zestal Zomergasten van dertigste seizoen bekend

4 mannen, 2 vrouwen Wetenschappers, kunstenaars, een politicus en een psychiater schuiven aan.

Vierde Zomergast Wim Opbrouck.
Vierde Zomergast Wim Opbrouck. Foto Merlijn Doomernik

Je zou de gasten van het dertigste seizoen Zomergasten (VPRO), van wie de zesde en laatste maandag bekend werd gemaakt, in hokjes als ‘mannen’ en ‘vrouwen’ kunnen stoppen. Dan is de verhouding 4 tegen 2, ondanks pogingen van de redactie en presentator Janine Abbring om meer vrouwen aan tafel te krijgen. Of neem leeftijd erbij: dan zie je mannen boven de 45 en vrouwen onder de 45. Je ziet een Vlaming en iemand uit Curaçao. Of: twee wetenschappers, twee kunstenaars, een politicus en een psychiater. In elk geval mengen de meesten zich actief in het maatschappelijke debat.

Op 23 juli is Rosanne Hertzberger (1984) te gast: microbioloog, schrijver en columnist. Ze promoveerd in de moleculaire microbiologie en werkte aan een Amerikaans onderzoeksinstituut. Ze schuwt de controverse niet, bijvoorbeeld als ze schrijft over vaccinaties of E-nummers. Dit jaar was er veel te doen om haar column in NRC over seksisme op videosite Dumpert.

In de tweede aflevering (30 juli) schuift Eberhard van der Laan (1955) aan. Sinds 2010 burgemeester van Amsterdam, daarvoor PvdA-minister van Wonen in Balkenende IV. In januari werd bij Van der Laan uitgezaaide longkanker geconstateerd, maar hij is ondanks zijn ziekte aangebleven.

De derde, op 6 augustus, is psychiater Glenn Helberg (1955). Geboren in Curaçao, verhuisde na de middelbare school naar Nederland en specialiseerde zich tot kinderpsychiater. Hij legde zich verder toe op transculturele psychiatrie, was lijstduwer van Artikel 1 van Sylvana Simons, mengt zich in het racismedebat en was initiatiefnemer voor de Antilliaanse boot op de Gay Pride, die eindigt op de dag van deze uitzending.

Wim Opbrouck (1969), acteur, is te gast op 13 augustus. Hij is bij het Nederlandse publiek vooral bekend van zijn rol in Ventoux (2015). Opbrouck komt uit Bavikhove, een uurtje van Gent. Hij is sinds 2005 verbonden aan NTGent en was daar van 2010 tot 2015 artistiek leider. Hij is ook accordeonist, zanger en tv-presentator.

Primatoloog Frans de Waal (1948) volgt op 20 augustus. Hij doet veel onderzoek naar mensapen. Zijn meest recente boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (2016) ging over de onderwaardering van dierlijke intelligentie. In 2007 noemde Time hem een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld.

Op 27 augustus is Claudia de Breij (1975) de laatste. Ze was in 2016 de eerste vrouw die de Oudejaarsconference hield. In 2010 won ze de Poelifinario voor beste cabaretprogramma, Hete Vrede. Het nummer Mag ik dan bij jou werd een grote hit. In 2015 kreeg ze de Louis Davidsring, een prestigieuze kleinkunstonderscheiding, van haar voorbeeld Herman van Veen.

    • Menno Sedee