Woningmarkt

Een derde van alle appartementen zonder hypotheek gekocht

Bijna een derde van alle appartementen die vorig jaar in Nederland werden gekocht, is zonder hypotheek betaald. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Appartementen zijn relatief goedkoop, dat maakt ze makkelijker om zonder hypotheek aan te schaffen. Het zijn vooral ouderen en eigenaren van meerdere woningen die appartementen kopen – twee groepen die doorgaans meer te besteden hebben. In 2016 werd 17 procent van alle woningen zonder hypotheek gekocht. In totaal werd 8,6 miljard euro betaald voor hypotheekloze woningen - 16 procent van de totale omzet in de particuliere woningmarkt en meer dan twee keer zoveel als in 2011. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd één op de vier woningen zonder hypotheek aangeschaft, in Utrecht één op de vijf (NRC)