Verkiezingsprogramma CDU/CSU noemt VS niet langer ‘vriend’ maar ‘partner’

Een paar jaar geleden was de VS nog “de belangrijkste vriend en partner van Duitsland buiten Europa.”

Angela Merkel en Donald Trump tijdens de G7-top, eind mei 2017.
Angela Merkel en Donald Trump tijdens de G7-top, eind mei 2017. Foto Ciro Fusco/EPA

De Verenigde Staten zijn in het verkiezingsprogramma van CDU/CSU van bondskanselier Merkel afgewaardeerd van ‘vriend’ tot ‘partner’. In 2013 noemden de christendemocraten de VS in hun programma nog „de belangrijkste vriend en partner van Duitsland buiten Europa”.

Lees ook het stuk van redacteur Michel Kerres: Geboorte van biertentdoctrine: meer EU/Duitsland, minder VS

In het maandag gepresenteerde programma voor de verkiezingen van 24 september is het woord vriend verdwenen: „De VS zijn en blijven onze belangrijkste partner buiten Europa.” Ook stelt het programma niet meer, zoals vier jaar geleden, dat „de vriendschap met de VS de pijler van onze internationale samenwerking” is.

    • Juurd Eijsvoogel