Sagan uit Tour gezet om veroorzaken valpartij

De wereldkampioen gaf in de eindsprint een duw aan Mark Cavendish, die daardoor hard ten val kwam en zijn schouderblad brak.

Sagan (tweede van links) heeft met zijn elleboog een duw gegeven aan Cavendish. Die valt daardoor hard tegen de dranghekken.
Sagan (tweede van links) heeft met zijn elleboog een duw gegeven aan Cavendish. Die valt daardoor hard tegen de dranghekken. Foto Yoan Valat/EPA

De Slowaakse wielrenner Peter Sagan is dinsdagavond uit de Tour de France gezet voor het geven van een duw aan Mark Cavendish. Dat heeft de jury van de Tour bekendgemaakt. Door Sagans actie, middenin de eindsprint van de vierde etappe naar Vittel, kwam Cavendish hard ten val, en brak daarbij zijn schouder. De Brit moest hierdoor opgeven.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le jury des commissaires a pris la décision de mettre Peter Sagan hors course / Commissaires’ panel decided to exc… https://t.co/usX011eCcE

Vlak na de etappe had de jury al een tijdstraf van dertig seconden uitgedeeld aan Sagan. Hij werd bovendien teruggeplaatst van de tweede naar de 115de plek in de etappeuitslag. De renner van Bora-Hansgrohe mocht toen echter wel in de koers blijven. Na protest van Cavendish’ ploeg Dimension Data besloot de Tourorganisatie alsnog om Sagan te diskwalificeren.

Sagan bood al snel na de rit zijn excuses aan bij Cavendish. Hij zei dat er geen sprake was van opzet:

“Ik wist niet dat Mark achter me zat. Hij kwam van rechts, toen ik naar het wiel van Kristoff of Démare wou springen. Mark kwam er heel snel tussen, ik had niet genoeg tijd meer om naar links te sturen. Ik ging daarom in de verdediging.”

De ploeg van Sagan heeft protest aangetekend bij de Tourleiding tegen de diskwalificatie. Bij de start van de etappe van woensdag wordt naar verluid een verklaring afgegeven. Of de Slowaakse renner daarbij is, is niet bekend.

Cavendish niet meer van start

Cavendish raakte bij de val gewond aan zijn hand en schouder. Hij kwam gehavend over de finish en vertrok daarna naar het ziekenhuis voor controle, waaruit bleek dat hij zijn schouderblad heeft gebroken. Tegen middernacht maakte zijn ploeg bekend dat Cavendish niet meer aan de start verschijnt.

Twitter avatar TeamDiData Team Dimension Data Unfortunately, @MarkCavendish has been forced to withdraw from #TDF2017. You’ll find info & quotes in our new app:… https://t.co/eEFjywZAEC

In een eerdere reactie kon de dertigvoudig etappewinnaar in de Tour weinig begrip opbrengen voor Sagans actie:

“Ik kan normaal goed opschieten met Peter, maar hier snap ik niks van. Dat hij wat van zijn lijn afwijkt, daar zou ik nog mee kunnen leven. Maar met die elleboog is hij te ver gegaan.”

Collega-sprinter John Degenkolb reed over de fiets van de gevallen Cavendish, en ging zelf ook hard onderuit. De Duitser bloedde volgens ploegmaat Koen de Kort uit de vinger die zwaar beschadigd raakte toen hij vorig jaar tijdens een traingingsrit werd geschept door een auto. Degenkolb zou desondanks niets hebben gebroken.

Lees ook het grote portret dat NRC dit jaar over Sagan schreef: In het land van Peter Sagan

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van de Tour de France dat een incident tijdens de eindsprint voor tumult zorgt. Zo werd de Belg Tom Steels in 1997 uit de Ronde gehaald. Hij had in volle sprint een bidon naar een andere renner gegooid. In diezelfde Tour moest Bart Voskamp een etappezege opgeven. Hij en concurrent Jens Heppner werden uit de etappeuitslag geschrapt, omdat ze al duwend en trekkend over de finish waren gekomen.