Raket Noord-Korea komt steeds verder

Nieuwe proef Op Independence Day in de VS, in de week van de G20-top, vuurt Noord-Korea weer testraket af. Hiermee kan Alaska worden bereikt.

Nooit eerder reikte raket Noord-Korea zo ver
Nooit eerder reikte raket Noord-Korea zo ver

De timing lijkt geen toeval. Het is dinsdag Independence Day in de Verenigde Staten en dus leek het bewust getimed door Noord-Korea om een rakettest uit te voeren. Voor de vierde keer in anderhalve maand – en de elfde keer dit jaar – heeft het land een raket afgevuurd.

Deze keer gaat het om een intercontinentale ballistische raket, waarop volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie een kernkop kan. De lancering had het verste bereik tot nu toe.

De raket kwam 200 kilometer uit de Japanse kust terecht, zei een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie. De raket zou in 40 minuten een hoogte van 2.500 kilometer hebben bereikt en 930 kilometer ver zijn gekomen, vanaf de lancering op vliegveld Panghyon, in Noord-Pyongan. Op 14 mei werd een hoogte van 2.000 kilometer bereikt.

De Amerikaanse wetenschapper David Wright van de Union of Concerned Scientists schrijft op zijn blog dat het projectiel vooral omhoog geschoten werd. Als het onder een minder steile hoek zou zijn afgevuurd, had de raket 6.700 kilometer ver kunnen reiken, volgens Wright.

De nieuwslezeres op de Noord-Koreaanse staats-tv sprak dinsdag over een historische gebeurtenis voor het land. De raket kan elke plek op aarde bereiken, verklaarde ze. Dat is overdreven. De raket zou, minder steil afgevuurd, wel Alaska hebben kunnen bereiken, maar San Francisco niet.

Toenemende dreiging

Noord-Korea boekt enorme vooruitgang, blijkt uit de verschillende tests waartoe de 34-jarige leider Kim Jong-un telkens opdracht gaf. Hij deed tijdens zijn zesjarige leiderschap al meer tests dan zijn grootvader en vader bij elkaar opgeteld deden.

De Japanse premier Abe toonde zich dinsdag bezorgd over de toenemende dreiging. De Amerikaanse president Trump wijdde er twee tweets aan. In de ene stelde hij de vraag of Kim niks beters te doen had met zijn leven. In de andere vroeg hij zich af hoe Japan en Zuid-Korea zouden gaan reageren en sprak hij de hoop uit dat China nu steviger actie zou ondernemen om „deze nonsens voorgoed te beëindigen”. Dat de test op Independence Day vooral bedoeld was om de Verenigde Staten uit de tent te lokken, liet Trump in het midden.

De test vond ook plaats vlak voor de G20-top in Hamburg, waar deze week uitgebreid over Noord-Korea gesproken wordt. In aanloop naar de top had Abe al opgeroepen eensgezind te zijn in de aanpak van „het Noord-Koreaanse probleem”. Hij beloofde Rusland en China te vragen meer te doen om het Noord-Koreaanse wapenprogramma een halt toe te roepen.

Afgelopen weekend spraken Trump, Abe en de Chinese president Xi Jinping al over Noord-Korea. Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spraken vorige week over de mogelijkheid tot het aanscherpen van sancties.

Minder maar modernere kernwapens in de wereld pagina 12