Noord-Korea vuurt opnieuw testraket af

Noord-Korea claimt dat het gaat om een succesvolle lancering van intercontinentale ballistische raket (ICBM), maar of die claim gegrond is, is niet duidelijk.

De Japanse televisie toont beelden van de Noord-Koreaanse raketlancering.
De Japanse televisie toont beelden van de Noord-Koreaanse raketlancering. Foto Shizuo Kambayashi/AP

Noord-Korea heeft maandagnacht voor de vierde keer in anderhalve maand tijd een testraket afgevuurd. Het projectiel maakte een vlucht van iets meer dan negenhonderd kilometer en landde na bijna veertig minuten in Japanse wateren. Noord-Korea claimt dat het gaat om een succesvolle lancering van een intercontinentale ballistische raket (ICBM).

Noord-Korea zegt met de nieuwe raket elke locatie op aarde te kunnen raken. Of de claim gegrond is, is niet duidelijk. Eerder op dinsdagochtend stelde de VS dat het ging om een middellangeafstandsraket, een die nog geen gevaar vormt voor Amerikaans grondgebied. Ook het Russische ministerie van Defensie denkt dat de raket de Russische landsgrenzen niet kan bereiken. Onze wapenredacteur Casper van der Veen zegt over het soort raket:

“Het is weer een nieuwe stap in het Noord-Koreaanse raketprogramma. Had de middellangeafstandsraket die in mei werd afgevuurd nog een bereik van circa 4.500 kilometer - genoeg om Amerikaanse troepen in Guam te raken - het projectiel dat dinsdag werd getest zou volgens eerste schattingen een bereik hebben van ongeveer 6.700 kilometer: genoeg om Alaska te treffen. Niet eerder kwam een Noord-Koreaanse raket zo ver.”

“Daarmee is de ‘Hwasong-14’ technisch gezien een intercontinentale ballistische raket (ICBM), de rakettechnologie waar Pyongyang al zo lang naar streeft. Desalniettemin zal het communistische land vermoedelijk nog verder aan zijn projectielen moeten sleutelen voordat de Amerikaanse westkust geraakt kan worden. San Franscisco en Los Angeles liggen nog niet binnen het bereik van de Hwasong-14.”

Beelden van een eerdere lancering:

Duidelijke boodschap

De Amerikaanse staat Hawaï ligt ongeveer 7.500 kilometer van Noord-Korea, en om de Amerikaanse westkust te bereiken moet een raket bijna 10.000 kilometer kunnen afleggen. Desondanks zijn testen als deze een duidelijke boodschap aan het adres van de VS, schreef wapenredacteur Casper van der Veen onlangs:

“Hoewel het nogal eens misgaat met raketlanceringen, boekt Kim Jong-un gemiddeld genomen indrukwekkende resultaten. Sinds hij in december 2011 aan de macht kwam, werden 76 raketproeven uitgevoerd, waarvan er 59 succesvol waren en slechts zeventien faalden. Bovendien: door mislukte proeven spoort Pyongyang ontwerpfouten op, die voor een volgende test worden weggepoetst.”

Halverwege mei schoot Noord-Korea een raket af die een hoogte van 2.000 kilometer bereikte. Dat was veel meer dan bij testen met korte- en middellangeafstandsraketten eerder.

In april hield Noord-Korea een militaire parade. De raketten die het daar toonde waren verontrustend.

‘Hoe lang pikt Japan dit nog?’

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe maakt de lancering duidelijk dat er steeds meer dreiging uitgaat van Noord-Korea. De nieuwe lancering komt kort nadat Abe de internationale gemeenschap opriep eensgezind te zijn over de aanpak van “het Noord-Koreaanse probleem”. De Japanse premier ontmoet de leiders van andere grote landen later deze week in Duitsland op de G20-top. Daar zal hij Rusland en China vragen meer te doen om het Noord-Koreaanse wapenprogramma een halt toe te roepen.

De Amerikaanse president Trump toonde zich vooralsnog weinig bezorgd. “Heeft deze vent (de Noord-Koreaanse leider Kim Kim Jong-un, red.) niets beters te doen”, vroeg hij zich hardop af op Twitter. Volgens Trump wordt het hoog tijd dat omliggende landen ingrijpen:

“Het is moeilijk voor te stellen dat Zuid-Korea en Japan dit nog langer tolereren. Misschien dat China stevig ingrijpt en voorgoed een einde maakt aan deze onzin.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump North Korea has just launched another missile. Does this guy have anything better to do with his life? Hard to believe that South Korea…..
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….and Japan will put up with this much longer. Perhaps China will put a heavy move on North Korea and end this nonsense once and for all!