Nieuwe cao voor gemeenteambtenaren

De overeenkomst gaat met terugwerkende kracht per 1 mei 2017 in en is dan een jaar en acht maanden geldig.

Gemeenteambtenaren demonstreren voor een betere cao tijdens de onderhandelingen in 2014.
Gemeenteambtenaren demonstreren voor een betere cao tijdens de onderhandelingen in 2014. Foto Jerry Lampen/ANP

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Dat meldt FNV. De overeenkomst gaat met terugwerkende kracht per 1 mei 2017 in en is dan een jaar en acht maanden geldig.

Twitter avatar bertdehaas Bert de Haas Vannacht toch een principeakkoord cao gemeenten 2017/2018 bereikt na zeven overleg rondes. Kijk morgen op FNV.nl naar het bereikte resultaat

De VNG en vakbonden (naast FNV ook CNV Overheid en CMHF) zijn onder meer overeengekomen dat het personeel over de periode van twintig maanden een loonsverhoging krijgt van 3,25 procent. Verder zijn er afspraken gemaakt om werk op basis van een payrollconstructie terug te dringen. Het flexwerk is de laatste jaren sterk toegenomen bij gemeenten; het aandeel van flexibel personeel steeg van 11 procent in 2015 naar 17 procent in 2016, zo blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A+O fonds Gemeenten.

Lees ook: FNV: ‘Amsterdam kampioen flexwerkers in Nederland’

Volgens FNV-onderhandelaar Bert de Haas maakten de afspraken over het terugdringen van werk op payrollbasis de onderhandelingen lastig. In een reactie tegenover ANP zegt hij verrast te zijn over de ontwikkelingen:

“Ik dacht eigenlijk dat het voor de zomer niet meer zou lukken.”

In de nieuwe cao is ook vastgelegd dat gemeenten in de komende twee jaar zeker tweeduizend jongeren aan een baan gaan helpen. Gemeenten kampen met een vergrijzend werknemersbestand, blijkt uit de Personeelsmonitor 2016. Het aantal medewerkers dat ouder is dan 60 is groter dan het aantal werknemers jonger dan 35 jaar.

Ruim 157.000 mensen

De vorige cao, ingegaan per 1 januari 2016, liep per 1 mei af. De nieuwe overeenkomst, die nog voorgelegd moet worden aan de vakbondsleden, is van toepassing op ruim 157.000 gemeenteambtenaren bij 390 gemeenten en medewerkers van andere lokale overheidsdiensten zoals veiligheidsregio’s, GGD’s en andere organisaties die bij de cao voor gemeenten zijn aangesloten.

In het verleden zijn de onderhandelingen tussen de VNG en vakbonden over een nieuwe cao vaak moeizaam verlopen. In 2012 en 2014 kwam het tot stakingen en demonstraties. Ditmaal werd er na zeven onderhandelingsrondes een akkoord bereikt.