Gemengde reacties op vertrek Van Dam (PvdA) naar NPO

Demissionair staatssecretaris Economische Zaken gaat per 1 september aan de slag als bestuurslid van de NPO.

Demissionair staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Juni 2017.
Demissionair staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Juni 2017. Foto ANP

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) heeft al een nieuwe baan. Hij wordt op 1 september bestuurslid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), zo maakte de NPO dinsdag bekend. Hij gaat de portefeuille Mediaportfolio, Innovatie en Distributie doen, die al enige tijd vacant was.

Het is niet verboden, maar wel ongebruikelijk dat een zittend bewindspersoon al een nieuwe baan accepteert. De NPO wordt bovendien vaak als ‘links’ aangeduid en Van Dam is een prominente PvdA’er. Kamerleden Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Martin Bosma (PVV) zien in de benoeming het bewijs van een „PvdA-baantjescarrousel” bij de NPO:

Twitter avatar thierrybaudet Thierry Baudet De baantjescarrousel vh partijkartel draait op volle toeren. Er zijn dan ook zoveel PvdA-ers die ergens heen moeten. https://t.co/ISiYZzefZl
Twitter avatar Martinbosma_pvv Martin Bosma PvdA-baantjescarrousel dendert voort. Martijn van Dam in bestuur NPO. https://t.co/zcSTHfmkAR

Andere partijen laconieker

GroenLinks-Kamerlid Corine Ellemeet is ook kritisch over wat ze “een rare gang van zaken” noemt. “Je wil dat de NPO volledig onafhankelijk is en blijft, nu ontstaat toch de schijn dat dit in het geding is.” Andere partijen reageren laconieker. Jan Paternotte (D66): „Van Dam gaat nu over landbouw, dus er is geen belangenconflict. Alleen als hij over Boer Zoekt Vrouw moet beslissen.” SP-Kamerlid Kwint zegt dat “het in elk geval wachtgeld scheelt”. “Het is misschien niet helemaal netjes, maar ik ga niet meteen een spoeddebat aanvragen.”

Demissionair premier Rutte zei dinsdag tegen BNR: “Wat maakt dat nou uit, hij is staatssecretaris Landbouw. En dit is een demissionair kabinet. Wij gaan echt geen grote besluiten over de omroep meer nemen.”

De Tweede Kamer wilde eerder dat de politiek op meer afstand van de NPO kwam te staan. Sinds de omstreden benoeming van VVD’er Bruno Bruins als voorzitter van de Raad van Toezicht door zijn partijgenoot, staatssecretaris Sander Dekker, worden de NPO-bestuurders niet meer door het kabinet benoemd, maar door de eigen Raad van Toezicht.

NPO: dit is geen politieke benoeming

Bruins noch bestuursvoorzitter Shula Rijxman willen nadere toelichting geven. De NPO-woordvoerder:

“Nee, dit is geen politieke benoeming. De RvT heeft uit meerdere kandidaten de beste gekozen. De raad heeft niet naar zijn politieke achtergrond gekeken, maar naar zijn capaciteiten.”