Kartelboetes

Rechter schrapt boetes in kartelzaak executieveilingen

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt boetes in een zaak over kartelvorming bij executieveilingen. Tientallen onroerendgoedhandelaren vormde volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) tussen 2000 en 2009 een kartel bij huizenveilingen. Een pand werd dan direct na een veiling doorverkocht in een zogenoemde naveiling, waarna handelaren het prijsverschil deelden. De ACM legde boetes op van 1.000 tot 383.000 euro. Maar 61 handelaren die in beroep gingen tegen de boetes, krijgen nu gelijk van het CBb. Het CBb acht samenwerking door de handelaren niet in alle gevallen bewezen. Het college schrapt de boetes en geeft ACM geen tweede kans, onder andere vanwege een „fundamenteel bewijstekort”. De handelaren dreigen met miljoenenclaims tegen de ACM. (ANP)