Ruim 400 miljoen extra voor verpleeghuiszorg

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) geeft verpleeghuizen komende jaren extra geld voor het aannemen van meer personeel.

Foto ANP / Bart Maat

Verpleeghuizen krijgen er vanaf 2018 elk jaar 435 miljoen euro structureel bij voor het aannemen van meer personeel. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Begin dit jaar besloot het kabinet al 100 miljoen euro extra uit te trekken voor de verpleeghuizen die het hardst geld nodig hebben. Aanleiding daarvoor een Kamerbreed gesteunde motie van de PVV die het kabinet vroeg het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ van schrijver Hugo Borst en Carin Gaemers te omarmen. In april besloot het kabinet tijdens overleg over de Voorjaarsnota tot een investering van nog eens 100 miljoen structureel, zodat verpleeghuizen konden beginnen met het aantrekken van nieuw personeel.

Van Rijn liet het Zorginstituut uitrekenen wat de gewenste verbetering van de verpleeghuiszorg kost. Het ‘kwaliteitskader verpleeghuiszorg’ dat het instituut vaststelde kost vanaf 2021 structureel 2,1 miljard euro. In het kader staan onder meer strike personeelsnormen, zoals de aanwezigheid van minimaal twee zorgverleners bij bijvoorbeeld het naar bed brengen van bewoners.

Tot nu toe was van de 2,1 miljard slechts 100 miljoen structureel per jaar ingeboekt, maar met de beloften uit de nieuwe beloften Van Rijn komt hier 335 miljoen euro structureel bij. Volgens het kabinet kunnen met het extra geld vanaf 2018 ongeveer 7000 extra voltijdbanen in de zorg worden gecreëerd. Daarnaast kan het geld worden gebruikt voor het uitbreiden van contracten van bestaande medewerkers.

Dat de bekendmaking van het extra geld nu al komt en niet pas richting Prinsjesdag, heeft te maken met het feit dat de verpleeghuizen tijd nodig hebben om nieuw personeel tijdig te kunnen aannemen. De dekking voor het extra geld zal worden gevonden in de begroting Volksgezondheid, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Dit jaar wordt in totaal zo’n 6,5 miljard euro aan de circa 80.000 bewoners in de verpleeghuiszorg uitgegeven. De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) over de Voorjaarsnota, een overzicht van de stand van zaken van de lopende begroting.

Kamerbrede steun voor geld verpleeghuiszorg

Dat het demissionaire kabinet van VVD en PvdA, dat in principe alleen nog lopende zaken afhandelt, kan besluiten tot een forse investering in de verpleeghuiszorg komt doordat deze een uitdrukkelijke wens is van een grote meerderheid in de huidige Tweede Kamer. Verder is het reeds ‘kwaliteitskader verpleeghuiszorg’ juridisch bindend en kan een volgend kabinet niet meer om de investeringen heen.

De extra investeringen van het demissionaire kabinet volgen op jaren van bezuinigingen op de langdurige zorg onder Van Rijn. Onder dit kabinet moesten verzorgingshuizen sluiten, werd de toegangsdrempel tot verpleeghuizen verhoogd en moest personeel worden ontslagen.

Lees ook: Dijsselbloem komt alsnog met forse rekeningen voor een nieuw kabinet