Diplomatieke rel

Turken boos over beschieten kustwacht door Griekenland

De Griekse kustwacht heeft maandag in de buurt van Rhodos geschoten op een Turks vrachtschip. Er zijn geen gewonden gevallen. De kapitein van het schip zei tegen de nieuwszender CNN Türk dat hij onderweg was in internationale wateren toen hij werd benaderd door de kustwacht. Hij moest meekomen naar een haven op Rhodos. Toen de kapitein dat weigerde, werd er geschoten. De Griekse kustwacht zegt dat ze anoniem gebeld waren dat er drugs op het schip zouden liggen. Ook zou het schip in Griekse wateren varen toen het incident zich afspeelde. Het vrachtschip is vervolgens naar Turkse wateren geëscorteerd. De regering in Ankara heeft de actie scherp veroordeeld. Het schip zou een commerciële lading vervoeren en onbewapend zijn. (NRC)