Démare sprint naar zege in vierde etappe Tour

Peter Sagan kreeg straf omdat hij Mark Cavendish in de eindsprint hard ten val bracht.

Foto Jeff Pachoud/AFP

Arnaud Démare heeft dinsdag de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De wielrenner van FDJ was in de eindsprint in Vittel Alexander Kristoff en André Greipel te snel af. Twee renners kwamen tijdens de sprint zwaar ten val. Mark Cavendish belandde in de dranghekken, nadat Peter Sagan hem een duwtje leek te geven met zijn elleboog. John Degenkolb viel daarna over de fiets van Cavendish.

Update 19:40: Als straf voor het veroorzaken van de valpartij, is Peter Sagan inmiddels door de Tourorganisatie uit de Ronde gezet. Lees hier het bericht.

Cavendish heeft volgens zijn ploeg Dimension Data bij zijn val een schouderblessure opgelopen. Ook heeft de dertigvoudig ritwinnaar in de Tour zijn hand bezeerd. Cavendish is voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Sagan werd door de Tourorganisatie aangewezen als veroorzaker van de valpartij. De wereldkampioen kreeg aanvankelijk een tijdstraf van dertig seconden en werd teruggeplaatst naar de 115e plaats in de etappeuitslag. Later op de avond zette de Tourjury Sagan helemaal uit de koers.

Sagan biedt excuus aan

Volgens Sagan zelf was er geen sprake van opzet:

“Ik wist niet dat Mark achter me zat. Hij kwam van rechts, toen ik naar het wiel van Kristoff of Démare wou springen. Mark kwam er heel snel tussen, ik had niet genoeg tijd meer om naar links te sturen. Ik ging daarom in de verdediging. Ik heb mijn excuses aangeboden. Zo’n valpartij is toch niet niets.”

Vlak voor de vlag van de laatste kilometer was er al een andere valpartij. Daarbij was onder meer geletruidrager Geraint Thomas betrokken. Die kon zijn weg echter vervolgen. Doordat de crash plaatsvond binnen de laatste drie kilometer, behield Thomas zijn trui.

Door de val ontstond een breuk in het peloton. Topfavorieten als Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Romain Bardet en Richie Porte zaten daarachter. Zij zagen hun posities in het algemeen klassement desondanks niet in gevaar komen. Hun onderlinge tijdsverschillen veranderden niet.

Beste Nederlander in Vittel was Mike Teunissen van Team Sunweb. Hij werd zestiende op 29 seconden van etappewinnaar Démare. Jos van Emden is op de 64ste plaats de hoogst geklasseerde Nederlander in de strijd om de gele trui.

Eenzame Belg

Van tevoren was al duidelijk dat het raar moest lopen, wilde de etappe niet uitmonden in een massasprint. De 207,5 kilometer tussen Mondorf-les-Bains en Vittel waren nagenoeg vlak. Een heuvel van de vierde categorie op een kleine veertig kilometer van de streep was de enige noemenswaardige beklimming.

De koers ontvouwde zich dan ook zoals in een typische sprintersetappe. Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) sprong vrijwel direct na het vertrek weg uit het peloton. Dat maakte zich absoluut niet druk en gunde de eenzame Belg een kwartier voorsprong. Meer dan een middag media-aandacht voor de ploegsponsor leverde het Van Keirsbulck niet op. Het peloton snoepte de voorsprong van de debutant op berekenende wijze weg en liep hem met nog zeventien kilometer te gaan in.

Woensdag staat de klassementsrenners de eerste echte uitdaging van de Ronde te wachten. De vijfde etappe vertrekt dan uit Vittel, en finisht na 160,5 kilometer op de steile Planche des Belles Filles. Deze col van de eerste categorie in de Vogezen - met vlak onder de top stijgingpercentages tot 20 procent - was in 2012 het decor van de eerste etappeoverwinning van Froome.

Vijf jaar en drie Tourzeges later kan Froome op de Planche des Belles Filles de basis leggen voor zijn vierde eindtriomf in Parijs. In de tijdrit van zaterdag won hij al tijd op concurrenten Contador, Quintana, Porte en Bardet. Als Froome hen woensdag op de slotklim wederom op afstand zet, brengt hij hen een heel gevoelige slag toe.

Het algemeen klassement na de vierde etappe:
1. Geraint Thomas (GBr/Team Sky) 14:54:25
2. Peter Sagan (Slw/Bora-Hansgrohe) +0:07
3. Chris Froome (GBr/Team SKy) +0:12
4. Michael Matthews (Aus/Team Sunweb) Z.t.
5. Edvald Boasson Hagen (Noo/Dimension Data) +0:16
6. Pierre Latour (Fra/AG2R) +0:25
7. Philippe Gilbert (Bel/Quick Step) +0:30
8. Michal Kwiatkovski (Pol/Team Sky) +0:32
9. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal) Z.t.
10. Arnaud Démare (Fra/FDJ) +0:33

64. Jos van Emden (Ned/LottoNL-Jumbo)

    • Vincent Sondermeijer