De apostel wordt verdacht van veelvuldig misbruik

Zedenzaak

De rechter op Curaçao doet uitspraak in een grote zedenzaak rond een predikant.

Foto iStock

Predikant Orlando B. (54) op Curaçao wordt ervan verdacht talloze minderjarige meisjes en jonge vrouwen te hebben misbruikt. Hij mishandelde ze tot bloedens toe. Raakten zijn slachtoffers zwanger dan dwong hij ze tot een abortus of moesten ze de morning-afterpil nemen. Het is de grootste misbruikzaak ooit op Curaçao, zegt het OM.

Ook in Nederland, waar B. dependances van zijn kerk opende, werd aangifte van misbruik tegen hem gedaan. In tien zaken, van vrouwen die ten tijde van het misbruik minderjarige waren, doet de rechter op Curaçao deze woensdag uitspraak. Er hangt B. een gevangenisstraf van achttien jaar boven het hoofd. Wie is deze zelfbenoemde apostel?

Met tranen in zijn ogen praat B. onafgebroken in de microfoon, zijn monotone stem galmt door de ruimte. Om hem heen staan ongeveer vijftig volgelingen van zijn kerk, merendeels vrouwen, met hun ogen dicht. Vol overgave deinen ze mee op de opzwepende muziek en bidden hardop. Handen gaan de lucht in, er wordt geroepen, geklapt, gehuild. Op het podium ligt een vrouw in trance, ze trilt over haar hele lichaam.

Duivels en demonen

Het zijn de reguliere taferelen zoals die zich afspelen binnen B.’s kerk op Curaçao, waar duivels en demonen worden uitgedreven. Het gaat er uitbundig aan toe in het opzichtige gebouw in de wijk Rio Canario, met grote, wit-gouden pilaren. „Er was altijd hysterisch geschreeuw en dreunende muziek, je kon niet eens op de veranda zitten”, zegt de politica Omayra Leeflang in lokale media. Ze woont pal naast de kerk. Als ze B. op de herrie aanspreekt, doet hij alsof ze lucht is. Later verklaart hij haar tot „demon en vijand van de kerk”.

Sinds zeker 2004 maakte B. zich, volgens het OM, schuldig aan seksueel misbruik van in elk geval één 11-jarig meisje, dat vaak bij hem thuis komt. Zij doet in 2016 aangifte. Na een oproep van advocatenkantoor Kostrzewski doen andere slachtoffers aangifte. De strekking van hun verhalen: B. brengt slachtoffers in trance, drogeert ze door ze een olie-achtige vloeistof te laten drinken en dwingt ze tot seks. Soms dreigt hij: hij kan demonen in de vrouwen activeren en hun leven tot een hel maken. En wie zal eerder geloofd worden, de jonge meisjes of een predikant met aanzien?

Er was altijd hysterisch geschreeuw en dreunende muziek, je kon niet eens op de veranda zitten

Uit gesprekken met mensen uit B.’s omgeving rijst het beeld op van een charismatische en overtuigende leider. Veel aanhangers geloven niet dat hun leider schuldig is, en de diensten gaan ook gewoon door, hoewel B. in hechtenis zit.

B. begint zijn loopbaan bij de op Curaçao bekende pastor Papi Esprit van de New Song kerk. B. valt al snel op en heeft volgens kerkgangers uit die tijd een grote aantrekkingskracht op vrouwen. Hij gaat altijd goed gekleed, met gouden sieraden. Nadat hij jeugdpastor is geworden gaan geruchten rond over B.’s handtastelijkheid. Hij vertrekt uit de kerk en hij sluit zich aan bij Lluvias de Bendición. Daar vertrekt hij ook. Uiteindelijk richt hij zijn eigen kerk op. Hij benoemt zichzelf tot apostel en zijn vrouw Xiomora wordt profetes. Wat haar rol precies is, is nog onduidelijk.

    • Nina Jurna