Uitspraak Hoge Raad

Kans op hogere ontslagvergoeding na verwijtbaar gedrag werkgever

Een ontslagen werknemer wiens werkgever verwijtbaar handelt, kan voortaan een hogere ontslagvergoeding krijgen. Dat volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad, vrijdag. Het bedrag moet de gevolgen voor de werknemer beter weerspiegelen, aldus de Raad. De Raad oordeelde in een zaak van een 47-jarige kapster die na een lang dienstverband werd ontslagen door nieuwe eigenaren. Ze werkte één middag per week en verdiende 224,51 euro per maand. Ze eiste 60.000 euro: het geld dat ze tot haar pensioen zou mislopen. Het gerechtshof had een ontslagvergoeding van 4.000 euro toegewezen, 17 maandsalarissen. Dat zou de werkgever voldoende bestraffen, aldus het hof. De Raad stelt dat straf voor de werkgever niet zozeer het doel van de vergoeding is maar compensatie van de werknemer. (NRC)

    • Mark Duursma