Thuiskok. Praktisch

Nederlandse kookboeken staan bekend om hun fraaie opmaak. Als we Edouard Cointreau, voorzitter van de World Cookbook Awards, mogen geloven zitten zijn onze uitgevers creatief en zitten ze bovenop de laatste trends. „Nederlanders durven dingen uit te proberen”, vertelde hij me vorig jaar tijdens een interview.

We worden verwend hier, al slaat het soms een beetje door. Zo heb ik kookboekkaften in alle soorten en maten voorbij zien komen: van grote houten omslagen tot covers met gaten erin tot doorzichtig papier en kaften die reliëf met drie soorten materiaal combineren. Ik snap dat de omslag de eerste indruk bepaalt, maar een praktisch kookboek heeft zoiets niet nodig: geef mij complete en begrijpelijke recepten en een register achterin en ik ben tevreden. Mooie foto’s zijn al pure bonus.

Dat een kookboek ook gebruiksvriendelijker kan, bewijst de 35-jarige Niven Kunz. Je zou hem de Nederlandse Ottolenghi kunnen noemen, al gaat die vergelijking wel voorbij aan het feit dat Kunz een Michelinster heeft, als chefkok van restaurant Niven in Rijswijk, en Ottolenghi niet. Wat de mannen verbindt is hun voorliefde voor groente. Kunz is van het 80/20-principe: koken met 80 procent groenten en 20 procent vlees of vis.

Wie zijn nieuwe boek Groente! openslaat, denkt in eerste instantie dat er een paar keer te vaak de combinatie Ctrl + is aangeslagen op het toetsenbord: het lettertype is van de grootte ‘verziend’. Pas als u begint met koken, merkt u hoe praktisch dat is. Zoeken naar het juiste ingrediënt of staren naar te kleine lettertjes is niet meer nodig. Het eten dat Kunz u voorschotelt is verfijnd maar simpel. Niet zelden zijn er slechts drie of vier stappen nodig om een gerecht te bereiden, zonder dat het daalt tot het niveau van toast met avocado. U hoeft ook niet te vrezen dat het enkel dieetmaaltijden zijn; er staan friet, vlees, taart en magnums in. Alleen dan wel met fruit of groente.

Fijn boek dus. Ik vraag me dan ook af waarom dit boek begint met de aanbevelingen van BN’ers Arie Boomsma, Jochem Myjer en Henkjan Smits. Als zij ons koopadviezen moeten geven over kookboeken, dan zijn we echt doorgeslagen in het verwarren van roem met expertise. Dat heeft Kunz met dit leuke kookboek, zijn Michelinster en de titel ‘Beste Groenterestaurant van Nederland’ helemaal niet nodig.