PalioGekte in Siena

Foto STEFANO RELLANDINI/Reuters

Het centrale plein van Siena, de Piazza del Campo, was zondag weer afgeladen tijdens de Palio. De vermaarde paardenrace, waarbij de jockeys de paarden drie ronden over het plein laten jakkeren, gaat tussen de zeventien wijken (contrade) binnen de stadsmuren van Siena. Aan de Palio doen tien wijken mee, zeven die ontbraken bij de vorige editie en drie door loting. Belangrijke stelregel tijdens de Palio: ‘Het is niet belangrijk hoe je wint, maar vooral dát je wint’. Met als gevolg corruptiepraktijken en omkooppogingen tussen de rivaliserende wijken, wat overigens is toegestaan. De race wordt tweemaal per jaar verreden: op 2 juli (Palio di Provenzano) en op 16 augustus (Palio dell’Assunta). Voor een uitzinnige menigte won jockey Alberto Ricceri zondag namens de wijk ‘Drago’ de eerste race van dit jaar. (NRC)

    • Pieter de Vries